hren

RonaldoZrakoplov Tradera, let broj 131, sletio je koju minutu prije 19 sati na Resnik, noseći sa sobom - neprocjenjivo vrijednu "prtljagu". Glavni dio ekspedicije, nogometna reprezentacija Brazila, stigla je na poprište sutrašnjeg ogleda s Hrvatskom, a sve je obilježeno nevjerojatno visokim stupnjem osiguranja.

Blindirani Brazil! Čarobnjaci baluna pojavili su se u Splitu nešto poput slavnoga Houdinija, koji je zabravljen u sanduku plovio niz Temzu. Nitko im se nije uspio ni približiti.
Još dok smo ih čekali na Resniku, sve je bilo jasno. Tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nam je otkrio čak i da su Brazilci htjeli da ih, odmah, na pisti čeka autobus, pa bez nužnih formalnosti krenu prema bazi u hotelu Park. Ipak, nekako ih se nagovorilo da prođu kroz dva - kordona: najprije od mažoretkinja, pa onda i "specijalaca". Policija je zatvorila sve prilaze zvijezdama "karioka".

Pa kad smo već unaprijed znali što nas čeka, za informacije je pomogao kolega Daniel Tozzi, iz dnevnika "Folha di Sao Paulo", koji je na Resniku također čekao na... Godota.
- Što našim igračima znači ova utakmica s Hrvatskom? Puno! Jako puno! Jest da se radi o prijateljskom ogledu, ali u reprezentaciji je strašna konkurencija za mjesta uoči Mundiala u Njemačkoj. Rivalstvo je nesmiljeno, previše je dobirh igrača, majstora, a netko mora - otpasti. Zato će i ovih 90 minuta svi shvatiti kao priliku za nametanje izborniku.
A u kakvim su odnosima Carlos Alberto Parreira i Ronaldo, pogotovo nakon što je Il Fenomeno otkazao nastup na nedavnom Kupu Konfederacija?
- Najveća vrlina Parreire je u tome što je vrijedan - administrator. Drži sve uzde u reprezentaciji, a to nije mala stvar, s obzirom na pritisak navijača, medija...

Tako smo ćaskali s Tozzijem, a netom prije nego će se pojaviti igrači u aerodromskoj zgradi, ušao je - Ćiro Blažević! Ali, njegov dolazak nije imao veze s Brazilcima, posve slučajno je njihovo sletanje koincidiralo sa putovanjem Hajdukovog trenera u Zagreb...
Uglavnom, Brazilci su brzo prodefilirali na putu od piste do Croatia busa. Tek je dvije-tri rečenice kurtoazno rekao Gilberto Silva, "za nas je ovo interesantan meč, znamo da Hrvatska ima dobrih igrača, vidjet ćemo u srijedu tko je bolji".

Par stotinjak znatiželjnika (uz brojnu reportersku svitu) samo je ćirilo sve te zvijezde, cupkajući na prstima. Adriano je prošao gledajući u pod, da mu kufer ne zapne, Cafu je razvukao poznati osmijeh od uha do uha, te okupljenu masu pozdravljao visoko podignutim palcem. Broj jedan. Dida je bio toliko srdačan da je čak i mahnuo par puta. Znači da je sve OK, iako je večer prije zadobio nezgodan udarac u meču Trofeja Berlusconi (Milan - Juventus 2:1). Puno gore je prošao kolega mu Buffon, vratar Juventusa će pauzirati dva mjeseca zbog ozljede u sudaru s Kakom. A kad smo već kod Milanoog genijalca, vidjeli smo i na Resniku da po svemu dostojan nasljednik našeg Zvone Bobana. Jer, i Kaka ima onaj "intelektualni look" s profesorskim cvikama, baš zgodan momak... Daleko je od njega Robinho, mali sićušni dječačič, kao da je do jučer igrao na male branke na Copacabani. Bar je nama ostavio takav dojam...

Autobus je za 15-ak minuta prošao put od Resnika do hotela Park. I tamo, na Bačvicama, sve je bilo bilo blindirano, "specijalci" su blokirali svaku pomisao novinara da pokušaju ući u hotel. S ove - vanjske strane ograde, ostali su baš svi pripadnici "sedme sile". Uključujući i reportere brazilskih TV-postaja, Globo i ESPN, pa novinarka TV Espane, koja je valjda došla najviše radi Ronalda i Robinha... Da i ne govorim o dječurliji koja je čekala "karioke" sa notesima i kemijskama, u nadi kako bi mogli iskamčiti poneki autogram. Najveći trofej bile su fotke s mobitela, gdje se "u magli" vidi netko od brazilskih asova.

Igrači su se se odmah zaputili u sobe, a iza njih stigao je - kamion jednog privatnog prijevoznika. Na otvorenoj prikolici bile su nakrcane sve borše, glomazni kuferi, kao da su nekakve izbjeglice...
Ipak, ipak, imali smo mi svog "insidera" u Parku. To je Krešo Mikulandra, zadužen od HNS-a za domaćina Brazilcima. Kazao nam je da su "karioke" imale bogat menu za večeru, spizu tipičnu za sportaše (pohana piletina, bifteci, špageti, rižot). A pića - samo gazirana, ni kapi alhohola, dakako. Nije zafrkancija: samo je Cafu naručio još... macchiato.

Tek kada se navala oko Parka smanjila izbornik Parreira spustio se do ograde gdje su ga čekali brazilski novinari. Prenijeli su nam njegovo razmišljanje da je ovo ozbiljna utakmica koja im puno znači, a protivnik je vrijedan respekta jer se radi o europskom Brazilu.
Kasnije, poslije večere Brazilci su se spustili u hotelski bar na piće. Većina su se preko laptopa spojila na web i zabavljali s internetom.
Samo stotinjak metara dalje, u miru se odvijala procesija do Gospe od Pojišana. Koja nam je u grad, eto, donijela istinsku čaroliju...


Piše: Danijel Trumbić (Slobodna Dalmacija)

Slike: Andrea & Marko za Portal Grada Kaštela


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij