Obljetnica pada helikoptera na Kozjaku

U nedjelju, 13. lipnja 2010., točno u 18.05 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika uklesanog u kamenu na Kozjaku obilježit će se 33. godišnjica od nesvakidašnjeg nesretnog događaja, kada su poginula četiri člana posade helikoptera Zrakoplovne baze Divulje.

Ne tako davne 1977. godine gradio se istočni dio Planinarskog doma «Kozjak», a helikopter Zrakoplovne baze Divulje sa četvoricom članova posade sudjelovao je u prevoženju materijala od sućuraćke obale do mjesta izgradnje Planinarskog doma. Prilikom manevra ispuštanja košare sa materijalom i povratka prema mjesnoj obali došlo je do naglog pokreta spuštanja helikoptera prema padini Kozjaka; zbog termike i turbulencije izravnala se visina elipse i kuka za nošenje košare zapela je za elipsu helikoptera. Helikopter je pao i stradali su svi članovi posade. Tragični događaj dogodio se u predjelu Sedra, nepristupačnom dijelu Kozjaka.
 
Od tada svake godine na dan i sat nesreće, odnosno 13.06. na Blagdan Svetog Ante u 18.05 sati članovi Hrvatskog planinarskog društva «Kozjak» i mještani Kaštel Sućurca prigodno održavaju sastanak u počast poginulima koji su ostavili život prevozeći materijal za izgradnju Planinarskog doma «Kozjak» u kojem danas uživaju planinari, putnici i namjernici.
Inače, članovi Planinarskog društva «Kozjak» i mještani svojim su dobrovoljnim radom izradili spomenik uklesan u kamenu sa imenima svih poginulih, a spomenik pored kojega su posađena i četiri čempresa smješten je oko 200 metara zapadno od crkve Svetog Jurja na Kozjaku. .
.
Tijekom Domovinskog rata prekinula se tradicija paljenja svijeća i polaganja cvijeća i vijenaca ispred spomenika poginulima, da bi ponovno 1997. na 20.godišnjicu od pogibije pilota tadašnja uprava HPD „Kozjak“ na čelu s gosp. Antom Dadićem, ponovno organizirala prisjećanje na tragični događaj. Tom prilikom na spomenik je stavljen znak današnje Hrvatske zrakoplovne baze Divulje, a don Josip Čorić održao je emotivnu propovijed. 

Od tada se tradicija svake godine nastavlja, a članovi HPD "Kozjak" i mještani K. Sućurca, osjećaju se moralno dužni i obvezni prema poginulima i njihovim obiteljima, na što ih obvezuje poštovanje i ljudska etika jer su oni ostavili živote za cilj u kojem danas uživaju mnogi.
 
UO društva odlučio je da će u ime HPD „Kozjak“ položiti vijenac i zapaliti svijeću predsjednik Domagoj Božin i dopredsjednik Jurica Luketin, a u u ime članova društva i mještana Kaštel Sućurca, gosp. Tihomir Šiškov.
 
Obilježavanju tragičnog događaja uz članove HPD „Kozjak“ i ove godine pridružit će se i članovi obitelji poginulih.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl