hren

DOGAÐAJI KOJI SU U 2009. OBILJEŽILI KAŠTELA
Događaj koji je prošle godine snažno odjeknu i potisnuo u drugi plan sva ostala događanja, kako u Kaštelima tako i u zemlji, ostavio je nažalost ružne uspomene, ali ga svakako treba spomenuti budući da se radi o velikoj tragediji koja je na noge digla cijelu zemlju, u kojoj je mnogo ljudi ozlijeđeno i u kojoj su izgubljeni životi.

Prošle godine 24. srpnja, nekoliko minuta nakon podneva, nagibni vlak koji se kretao od Zagreba prema Splitu, u Rudinama je iskliznuo s tračnica. U vlaku je bilo 110 putnika, a u nesreći je život izgubilo 6 putnika dok je 50-ak putnika ozlijeđeno. Ova velika tragedija odmah je odjeknula zemljom i izazvala reakcije čitave javnosti, nadležnih službi i ministarstava.

Odmah nakon prvih dojava o iskakanju nagibnog vlaka, Županijski centar 112 Split aktivirao je sve žurne i druge službe, koje su odmah reagirale. U spašavanju, evakuaciji i zbrinjavanju posljedica ove nesreće sudjelovale su sve žurne službe, angažirane su i zračne snage s pripadnicima HGSS-a. Ali svakako su najveći doprinos i prvu pomoć unesrećenima dali kaštelansnka vatrogasna društva i hitna pomoć te sami mještani Rudina koji su prvi stigli do mjesta nesreće

Nakon ove teške nesreće nagibni vlak bio je van funkcije 9 dana nakon čega je, 3. kolovoza počeo voziti. Prvim nagibnim vlakom u 6.50 sati iz Zagreba prema Splitu uputili su se članovi Uprave HŽ Holdinga u znak poziva putnicima da je željeznica ponovno sigurna.

Nakon ove nesreće tražili su se razlozi. Osnovano je istražno povjerenstvo Hrvatskih željeznica kao potpora policiji i istražnom sucu. Tri mjeseca se u javnosti nagađalo o možebitnim uzrocima ove nesreće. Spominjala se rizičnosti i neprikladnost samog mjesta kojim vlak prolazi, neprilagođena brzina, nepravodobno reagiranje nadležnih na ranije dojave o neispravnosti vlaka, iskrivljenje tračnica zbog velikih vrućina.

Na kraju je istraga završena zaključkom kako je vlak izletio iz tračnica zbog toga što su bile polivene sredstvom protiv korova, retardantom TG-300 zbog čega je na tračnicama stvoren sloj sličan vosku koji je onemogućio kočenje, a krivci za nesreću još uvijek nisu procesuirani.

Jedino čime ovu priču možemo zaključiti je da ovakvi događaji trebaju potaknuti nadležne institucije ne samo da traže odgovorne kad se nesreća dogodi nego ovo treba bit opomena svima da se poradi na preventivnom sustavu kontrole kao bi se spriječila nova stradanja. Jeste li i koliko poduzeli?KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij