hren

OBRANA MASLINA U ŠTAFILIĆU
Članovima društva za očuvanje kulturne baštine „Bijaći“, u berbi stare masline u Kaštel Štafiliću ove su se godine pridružili polaznici škole maslinarstva te kao mnogo puta do sada vatrogasci s vatrogasnim vozilom s košarom, bez kojeg nije moguće obrati visoku i razgranatu krošnju ovog drveta.

Ovogodišnja količina ubranih maslina, prema riječima predsjednika „Bijaća“ Milivoja Novaka,  manja je dvostruko nego prošlih godina, a svih stotinjak kilograma ubranog ploda preradit će se u uljari Novak u Kaštel Lukšiću.

Dobiveno ulje punit će se u male bočice – balzamarije i kao izvorni kaštelanski suvenir darivati, među ostalima, Gradu, županiji Splitsko-dalmatinskoj, predsjednici Vlade te predsjedniku RH.

Kako su nam napomenuli u društvu „Bijaći“, ove godine ubrane su reznice stare masline, za koju se pretpostavlja da su je posadili rimski veterani prije više od 1500 godina, koje se trenutno nalaze u Institutu za jadranske kulture u Splitu, gdje se odvija proces puštanja žila na reznicama. Ako postupak puštanja žila ne uspije, ovakva rezidba ponovit će se i slijedeće godine kako bi se u slučaju nenadanih katastrofa sačuvao sortiment ovog zaštićenog spomenika prirode.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij