hren
 

HUMANI KAŠTELANI
Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela, u suradnji sa DDK Adriachem te Donja Kaštela, ovog je tjedna organiziralo dvije akcije darivanja krvi, na koje se odazvalo 105 darivatelja,  a prikupljeno je 95 doza ove vrijedne tekućine.

Petak i subota donose pretežno vedro vrijeme. Iako će u nedjelju biti poluoblačno, zadržat će se suho.

NAŠA NOVINARKA RAZGOVARALA JE S NEUTJEŠNOM MAJKOM
- Molim vas pomognite mi spasiti moje dijete, koje je više od godinu dana odvojeno od majke s kojom je od svog rođenja, 12 godina boravilo 365 dana godišnje, svaki dan po 48 sati, dijete s posebnim potrebama koje danas živi u neodgovarajućim uvjetima. Institucije sporo rade ili uopće ne rade svoj posao i vaša pomoć mi je potrebna kako bi svi shvatili ozbiljnost i tragičnost situacije u kojoj se moje dijete nalazi – vapaj je za pomoć koji nam je ovih dana uputila jedna naša sugrađanka, čije ime ne objavljujemo zbog zaštite malodobnog djeteta o kojem je riječ, ali koju ćemo ovom prilikom nazvati Mira.

DANI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Dani Kaštelanskog kazališta, ovog petka, 20. rujna, nakratko će se preseliti iz Kulturnog centra u prostor caffe bara Kućerin u Kaštel Gomilici, gdje će se, s početkom u 20.30 sati, publici predstaviti glumac Ivan Ožegović s monodramom „10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“.

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Novom, Škabrnjska ulica od kućnog broja 1 do 12, te Cvitićeva ulica od kućnog broja 30 do 41 da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom dana 20.09.2019. (petak) u vremenu od 9 do 13 sati.

ZA SVE GENERACIJE
KUD Ante Zaninović ovih je dana pozvao poklonike folklornog izričaja svih generacija, da postanu dio ovog društva kroz rad u nekoj od plesnih grupa ili kao dio mandolinsko – tamburaškog orkestra.

U SKLOPU 9. DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Ako ste mislili da je stand up komedija popularna samo u Americi, prevarili ste se. Stand up je u Hrvatskoj itekako živ, a ovih se dana nalazi i u Kaštelima. U sklopu 9. Dana Kaštelanskog kazališta održana je radionica stand up komedije pod vodstvom Splicke stand up scene i Ive Musulina. Na radionici se pričalo o mnogim zanimljivim temama vezanih uz profesiju stand up komičara te su svi prisutni uz dozu smijeha i dobre zabave mogli saznati mnoštvo korisnih informacija.

PAT POZICIJA
Dva mjeseca nakon što su usvojene treće izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Kaštela, kojima je, među ostalim, prostor bivšeg "Adriavinila" prenamijenjen iz turističke (T1) u mješovitu (M9) zonu, nema vidljivih aktivnosti koje bi upućivale na to da se na tom velikom zemljištu priprema realizacija nekog od prije najavljivanih projekata.

PROJEKT MIRNO MORE IDE DALJE
Domaćin projekta Flota mira „Mirno more“ ove je godine, po sedmi put, Marina Kaštela u Kaštel Gomilici, u koju je ovog utorka uplovilo 115 brodica sa više od 1100 sudionika iz 31 europske države.

Unatoč informacijama da bi djeca s teškoćama mogla ostati bez asistenata u nastavi, kaštelanski roditelji nemaju razloga za brigu. Grad Kaštela će osigurati financiranje pomoćnika u nastavi koji nisu financirani iz drugih izvora i to ukupno 11 pomoćnika u pet osnovnih škola s područja grada Kaštela za školsku godinu 2019./2020. i to dva pomoćnika u OŠ kneza Mislava , dva u OŠ kneza Trpimira , jednog u OŠ Ostrog , petero u OŠ prof. Filipa Lukasa i jednog u OŠ Bijaći za što ćese  izdvojiti pola milijuna kuna.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na Badiji, uz stalni postav akademskih kipara i slikara Izvora Oreba i Emilije Karlavaris.

CEMEX Hrvatska predstavila je projekt povećanja energetske učinkovitosti tvornice cementa Sv. Juraj vrijedan 2,2 milijuna kuna, od čega je gotovo milijun kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prekid u opskrbi električnom energijom, zbog radova na niskonaponskoj mreži, ovog će četvrtka u prijepodnevnim satima biti u dijelu Kaštel Kambelovca, obavijestili su potrošače iz HEP-a.

KUD Putalj iz Kaštel Sućurca i ove godine vrši upise novih članova u prvi plesni ansambl, školu folklora, školu gitare i mandoline.

Udruga za promicanje likovnih umjetnosti Kaštelart vrši upise novih članova u profesionalnu i amatersku likovnu sekciju. Upisi se održavaju srijedom od 19 do 22 sata na adresi Antona Alfirevića 26 u Kaštel Sućurcu na prvom katu zgrade poviše kina Sv. Juraj. Upisi traju do kraja listopada.

Klaing, baing, tagadam, krc...škriiip!
Zakonita skočila iz kreveta, da šta je ovo, je li počelo...ajmo, uzmi naoružanje, idemo u šumu. Ko nam je veza gori? Koja je javka lozinka? Blesi, obuci duge mudante, zna u šumi bit gadno!

NOVA PRAVILA
 Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su u utorak građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta do 1. studenoga.

U NAJAVI IPAK POBOLJŠANJA
Nalazimo se u Tjednu mobilnosti, u kojem u Hrvatskim željeznicama provode niz aktivnosti kako bi građane naveli na korištenje vlaka u cilju populariziranja prijevoza vlakom, no njihove ovoljetne aktivnosti na području Kaštela poljuljale su povjerenje građana u prijevoz željeznicom, kao jednim od brzih i ugodnijih putovanja na relaciji između Kaštela i Splita.

Prekid u opskrbi električnom energijom, zbog radova na izmještanju KRO, ove će srijede u prijepodnevnim satima biti u dijelu Kaštel Starog, obavijestili su potrošače iz HEP-a.

REFORMA
Ministar uprave Ivan Malenica uskoro bi se trebao "spustiti" u Dalmaciju kako bi se regionalne vlasti što bolje pripremile za reformu koja slijedi.