hren

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Kaštelima, održat će se u utorak, 26. siječnja, u prostoru gimnazije u Kaštel Novom, a organizator darivanja je Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela.

Iako dio učenika nastavu prati on line, to nije umanjilo njihovu kreativnost i stvaralaštvo pa će se gradska smotra Lidrano održati i ove godine i to 12. Veljače, a domaćin je škola Bijaći u Kaštel Novom.
Lidrano je  smotra literarnog izričaja, samostalnih novinarskih radova te pojedinačnih scenskih nastupa. Radove, koji će predstavljati pojedine škole i učenike odabiru njihovi nastavnici – mentori, a o pristiglim radovima odlučivat će prosudbena povjerenstva, na organiziranim okruglim stolovima.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 461 obrađenog testa danas je 81 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju.

U zadnja 24 sata na području Hrvatske testirano je 4 872 građana te je zabilježeno  599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U ovom trenutku broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi ukupno 3 232 osobe.

U HRVATSKOJ DO SADA PRIKUPILI 1,3 MILIJUNA KUNA
Članovi Rotary kluba Kaštela uključili su se u humanitarnu akciju stipendiranja učenika srednjih škola na potresom pogođenom području „Rotary za budućnost“, kojom će se osigurati stipendije za 250 korisnika.

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je službenim stranicama objavilo upozorenje i savjet građanima, a zbog više prijava o pokušajima novih internetskih prijevara.

ONAJ U LUKŠIĆU JOŠ NIJE DOBIO GRAĐEVINSKU DOZVOLU
Iako je planirano da će izgradnja pješačkih nathodnika na magistralnoj cesti biti gotova do početka prosinca, iz Hrvatskih cesta su potvrdili da se poslovi na izgradnji produžuju za tri mjeseca i to na dvije lokacije u Kaštel Gomilici i Kaštel Starom. Izgradnja trećeg nathodnika, onog u Kaštel Lukšiću nije ni počela jer je postupak na sudu.

Tijekom 2020.godine na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirano je ukupno 2295 prometnih nesreća što je za 12% manje od 2019.godine (2621 u 2019 godine).
Smrtno je stradalo 25 osoba što je 25% manje nego 2019. kada je smrtno stradala 31 osoba, teško tjelesno ozlijeđenih bilo je 292, što je za 5% manje u odnosu na 2019.godine (308), a lakše su tjelesno ozlijeđene 888 osobe što je za 23% manje u odnosu na  2019.godinu (1164).

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 430 obrađenih testova danas je 70 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 28, Kaštela 8,  Makarske 6, Omiša 4, Solina 3, Starog Grada 1, Trilja 1, Trogira 1, Vrgorca 1, Dicma 1, Dugopolja 1, Jelse 2, Marine 1,  Okruga 1, Otoka 2, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 3, Prološca 2, Selca 1 i Šestanovca 1 osoba. 

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321. Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata.

Ministar obrane Mario Banožić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovat će danas na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

ZA LITERARNE, LIKOVNE I FILMSKE RADOVE
Gradska knjižnica Kaštela i ove je godina raspisala natječaj „Kaštelanske štorije“, na koji zainteresirani sudionici mogu poslati svoje literarne, likovne i filmske radove, na temu Kaštela i života u Kaštelima. A proglašenje najboljih održat će se početkom ožujka povodom Dana grada Kaštela.

Ovog petka, 22. siječnja, potrošačima u Zadarskoj ulici u Kaštel Starom, privremeno će biti prekinuta opskrba električnom energijom i to u vremenu od 9 do 13 sati.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE KAŠTELANSKOG OGRANKA
Uređenje Ceste dr. Franje Tuđmana u četvrtak je bila tema tiskovne konferencije Domovinskog pokreta Kaštela na kojoj je uz Matu Šimundića, predsjednika ogranka sudjelovala i članica stranke Snježana Kuliš. Tom prilikom istaknuli su glavne probleme ove prometnice za koju navode da nemaopravdanja što je ova cesta začepljena arterija, a ne žila kucavica Grada.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pustilo je u produkciju nadogradnju sustava javne usluge e-Pomorac, koji se nalazi unutar sustava e-Građani, a kojim se omogućuje prijavljivanje plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe pomoraca i bez potrebe fizičkog odlaska pomorca u lučku kapetaniju.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 569 obrađenih testova danas je 120 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 44, Hvara 1, Imotskog 1, Kaštela 14, Makarske 3, Omiša 4, Sinja 3, Solina 7, Supetra 1, Trogira 9, Dugog Rata 2, Hrvaca 1, Jelse 2, Klisa 2, Marine 3, Muća 3, Okruga 2, Otoka 7, Podstrane 2, Prgometa 1, Prološca 1, Segeta 5, Selca 1 i Šolte 1 osoba.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3506. Među njima su 1562 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 136 pacijenata.

U župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu u srijedu 20. siječnja sućurački župnik don Ivan Delić slavio je misu zadušnicu za sumještanina dr. o. Antu Alfirevića.

NEMA VLADAVINE MAŠKARA
Osim što je promijenio način života građana, Covid-19 promijenio je i političku sliku Kaštela na početku godine. Nakon nekoliko desetljeća, po prvi put, maškare nisu preuzele vlast u gradu, a ako je suditi prema najavama i neće.

PREUREĐENA I CESTA KOJA VODI DO NOVOG PARKIRALIŠTA I AUTOBUSNOG TERMINALA
Kako i priliči jednoj zračnoj luci kao što je i ova na Resniku koja je obnovljena i proširena prije godinu i pol dana, a koja je, ne računajući vrijeme pandemije, primala i preko 3 milijuna putnika godišnje, sada ima i rekonstruiranu pristupnu cestu koja je u potpunosti završena nakon sedam mjeseci rada.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij