Dalmacija, HR, Svijet

Sport

Dalmacija, HR, Svijet


Trisedma

Kasni centar u Lećevici, kamo ćemo sa smećem?

STRANAČKA SUČELJAVANJA OKO GOSPODARENJA OTPADOM
Osam milijuna kuna bačeno je na pripremu izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, a za to je odgovoran župan Ante Sanader, tvrdi Srđan Gjurković, županijski čelnik HNS-a, nakon odluke “Čistoće” po kojoj se na Karepovcu više neće dopustiti odlaganje smeća iz mjesta izvan Splita.

Takva je odluka po tko zna koji put aktualizirala pitanje početka rada Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama, u općini Lećevica.

− Podržali smo centar u Lećevici bez obzira na političke razlike, no ne možemo biti zadovoljni ovakvom dinamikom, pogotovo u situaciji kad se na Karepovac više neće moći odlagati smeće iz mjesta izvan Splita. Podsjetimo na to da je Europska komisija odbila financirati projekt centra, a jedan je od razloga što nisu utvrđene zone sanitarne zaštite, loša je obrada seizmološke karte i hidroloških elemenata. Tko će u Županiji odgovarati zbog tih činjenica, a o kojima su vijećnici netočno obaviješteni? − pita Gjurković.

Kako kaže, u ovome je trenutku jasno da su obmanuti i vijećnici Županijske skupštine, kao i cijela javnost, jer se projekt centra ne može realizirati.

− Uporno i tvrdoglavo inzistiranje na projektu koji ne može proći izravna je odgovornost župana, a posljedice su neriješeno stanje i neizvjesno rješenje za županijski centar gospodarenja otpadom, jer alternativa nije ponuđena, a na njoj je hitno potrebno raditi. Zato se u ovoj situaciji što prije trebaju naći predstavnici Grada i Županije, jer očito je da od Lećevice nema ništa − tvrdi Gjurković.

Ante Baran, direktor Regionalnog centra, tvrdi da projekt u Lećevici ide dalje.

− Od pretpristupnih fondova moglo se dobiti samo 12,6 milijuna eura, no Županija je dopunila dokumentaciju obradom prekrcajnih stanica, čime će se dobiti cjelovito rješenje izgradnje sustava gospodarenja otpadom. Očekuje da će se u konačnici dobiti 80 posto cijene izgradnje kompletnog centra i 100 posto cijene izgradnje prekrcajnih stanica − optimistično će Baran.

Zoniranje sanitarne zaštite obavila je Općina Lećevica županijskim novcem, podsjeća Baran, izrađena je seizmološka karta i lokacija centra u Lećevici pokazala se najboljom.

− Istraživanja su pokazala da je to područje četvrta vodozaštitna zona. Za aplikaciju je bilo potrebno riješiti i imovinsko-pravne odnose i to je sada riješeno. Potpisani su svi ugovori s vlasnicima parcela na 97 tisuća četvornih metara, novac će se, među ostalim, isplatiti iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to po već poznatoj cijeni od 95 kuna po četvornome metru − kaže Baran.

Premda se dokumentacija centra za otpad priprema, očito je da će ipak proći još dosta vremena dok prvi kilogrami smeća stignu u Kladnjice.


A. Sanader: Stojim iza projekta

− Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici ide dalje, a ja kao župan odgovorno stojim iza projekta i ne želim politiziranje u vezi s tim, jer su o svim zbivanjima oko priprema za izgradnju centra znali svi i prihvatili ga, bez obzira na političke nesuglasice. Centar neće biti u Kaštelima ni na Marjanu, nego u Kladnjicama u općini Lećevica, prema Županijskom prostornom planu − kaže Ante Sanader.


Izvor: Slobodna Dalmacija
KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


RECIKLAŽNO DVORIŠTE
Ne znate gdje s otpadom?
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

Booking.com

 

Umrli

Tko je online

Imamo 1189 gostiju i 3 članova online

27.09. Proslava 24. godišnjice osnivanja Biblijskog vrta svetišta Gospe Stomorije
12 sati u Biblijskom vrtu u Kaštel Novom

LIGNJOLOV - PŠK SRDELA
30.09. 
14 sati Izložba nautičke i ribolovne opreme
17.30-19.30 Dječji lignjolov
Natjecanje u kuvanju brujeta
01.10.
12 sati Izložba nautičke i ribolovne opreme
14-20 sati Lignjolov
Izbor za miss Lignjolova + velika humanitarna lutrija
Sva događanja su na portu u Kaštel Starom

15.10. POJEDINAČNO I EKIPNO PVENSTVO HRVATSKE U PLANINSKOM TRČANJU
10.30 Kaštel Sućurac, start sa rive kod zvonikaCopyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl