hrcsenfrdehunoplsksl

U Kaštel Štafiliću nalazi se iznimni spomenik prirode, maslina stara više od 1500 godina. Olea Europea, za Kaštelane i mastrinka nije divlja maslina. Na širem podučju regije danas više takve sorte masline nema, pa se predpostavlja da je donesena iz južne Italije ili Grčke. U antičko vrijeme, točnije u I stoljeću poslje Krista, ovaj prostor između Salone i Traguriuma bio je važno poljoprivredno područje s brojnim Rimskim ladanjskim vilama. U vrijeme cara Klaudija (10.-54. poslje Krista) zemlja je bila podjeljena isluženim vojnicima - veteranima. Ta činjenica navodi na predpostavku da su rimski vojnici na svoja poljoprivredna dobra, u Klaudijevom naselju Siculi, koje je bilo smješteno na širem području današnjeg Resnika, donjeli i sjeme masline.

Tisuću i petsto godina stara maslina primjerak je ove vrste, a danas se nalazi u dvorištu dječjeg vrtića Maslina u Kaštel Štafiliću u vlasništvu obitelji Perišić. Spada u sortu uljarica, sitnih je listova i plodova, nema glavno korijenje već sustav korijenja koji je razvila u prostoru od 100 metara. Obujam debla je 6 metara, promjer krošnje 22 m, a visina 10 m. Spomenikom prirode, proglašena je odlukom Skupštine općine Kaštela, 1990. godine, a razmatra se mogučnost njezinoga upisa na listu svjetske prirodne i kulturne baštine pri UNESCO-u.
Radi očuvanja zdravlja ovog izuzetno starog stabla potrebna je biološka zaštita. Izrađen je projekt sanacije i revitalizacije masline čije je deblo oštećeno, središnji dio je mrtav, odnosno šupljina, a hranidbeni sokovi teku vanjskim slojem kore koja ujedno štiti i unutarni oslonac. Gornji dio krošnje je znatno oslabljen i bolestan radi oštećenog debla, te se provodi lječenje u suradnji s Institutom za Jadranske kulture. Uz sanaciju masline provodi se i uređenje okoliša, koje bi trebalo doprinjeti zdravlju starog stabla.
Očuvanje ovoga rijetkog spomenika u kojemu se sjedinjuju priroda i povijest te je važan za kulturu i sliku Dalmacije, značajno je i za njegovanje tradicije i za očuvanje prirodnih prostora naše zemlje.

Izvor: www.lijepa-nasa-kastela.hr

 

20.4.2001. godine je Hrvatska pošta izdala prigodnu poštansku marku nazvanu 15. stoljeća masline u Kaštel Štafiliću.

Marka je izdana u arku od 20 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC).

Marka br:391 - 15 STOLJEĆA MASLINE U KAŠTEL ŠTAFILIĆU


KOMENTARI: