PRIOPĆENJE ZA JAVNOST KAŠTELANSKOG SDP-A
Novi izbori za članove vijeća mjesnih odbora u Kaštelima održat će se 23. rujna ove godine, no na njima neće sudjelovati kaštelanski SDP i njihovi kandidati, objavilo je vodstvo Gradske organizacije SDP-a Kaštela.

SDP-ovci su u petak sazvali konferenciju za medije te su tom prilikom izdali priopćenje za javnost, koje donosimo u cjelosti.

- Ovom prilikom obavještavamo javnost da ćemo bojkotirati predstojeće izbore za članove vijeća mjesnih odbora tako što nećemo predlagati svoje liste niti će naši članovi sudjelovati u radu Izbornog povjerenstva i biračkih odbora.

Takvu odluku donijeli smo nakon što gradske vlasti u više navrata nisu prihvatile naš prijelog da se redefinira uloga mjesne samouprave u Kaštelima te da se mjesni izbori održavaju istovremeno s lokalnim izborima.

Istovremenim održavanjem tih dvaju izbora uštedjela bi se znatna sredstva u proračunu Grada, a mjesni izbori bi time dobili na legitimitetu zbog veće izlaznosti. Na mjesne izbore do sada je u prosjeku izlazilo manje od 10% birača, uglavnom članova političkih stranka i osoba bliskih s političkim strankama zbog čega su ti izbori izgubili smisao i pretvorili se u puko ispunjavanje forme. Vijeća mjesnih odbora u Kaštelima su tijela koja se u pravilu jako rijetko sastaju, ako se uopće sastaju i donose odluke koje ne obvezuju nikoga, Grad ne financira njihov rad tako da nemaju godišnji program, plan aktivnosti i financijski plan.

Stoga se postavlja pitanje smisla njihovog postojanja i njihove uloge u političkom životu Grada. Neprihvatljivo nam je da se organiziraju izbori za takva tijela i da se na te izbore troše novci građana.

Mjesna samouprava treba biti oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima od njihovog svakodnevnog i neposrednog interesa za život i rad, a vijeća mjesnih odbora trebaju biti institucije koje detektiraju i rješavaju probleme građana, a to u Kaštelima nije slučaj.

Dakle, dok vijeća mjesnih odbora ne dobiju stvarni legitimitet na izborima i dok im Grad ne omogući da ispunjavaju predviđenu ulogu u društvu, SDP neće sudjelovati na mjesnim izborima i u potpunosti će ih bojkotirati. Pozivamo i ostale stranke i građane da nam se u tome pridruže – poručili su SDP-ovci predvođeni predsjednikom Draženom Đakovićem.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)