Iako su prvog čovjeka grada izabrali u prvom krugu ovih lokalnih izbora, i pred Kaštelanima je drugi krug, u kojem će birati onog tko će u narednom mandatu voditi Splitsko-dalmatinsku županiju. Zajedno s ostalim gradovima i općinama u županiji, o tome će odlučivati na Dan državnosti, 30. svibnja. A u utrci za župana Splitsko – dalmatinske županije u drugom krugu naći će se HDZ-ov kandidat i aktualni župan Blaženko Boban te SDP-ovac Ranko Ostojić.

U popisu birača Splitsko-dalmatinske županije upisan je 404.431 građanin, a u nedjelju je na izbore izašlo te glasovalo za nekog od kandidata za župana, njih nešto više od 193 tisuće, odnosno 47,75 posto.

Među važećim listićima, na njih 76.354 ili 39,53 posto bio je zaokružen redni broj ispred imena Blaženka Bobana, a 33.818 birača ili 17,51 posto glas su dali Ranku Ostojiću. Osim njih, birači su mogli birati i Antu Pranića, kandidata NLM i Pametno, koji je osvojio 14,77 posto glasova, Ivicu Kukavicu iz Mosta koji je dobio 11,14 posto, Matu Šimundića iz Domovinskog pokreta kojem je povjerenje dalo 7,78 posto birača izašlih na izbore te Kerumovog kandidata Tonija Jurišića Sokića koji je osvojio 4,77 posto glasova.        

Kao poslovično HDZ-ovo biračko tijelo i kaštelanski birači najviše glasova očekivano su dali Blaženku Bobanu, koji je u Kaštelima dobio 45,51 posto glasova onih koji su izašli na izbore. Drugo mjesto pripalo je Mati Šimundiću, što je također bilo očekivano, jer se radi o stanovniku Kaštela. Šimundić je osvojio 13,39 posto glasova, dok je Ranko Ostojić osvojio tek 35 glasova manje, odnosno 13,09 posto.

Koliko će Kaštelana izaći na izbore u drugom krugu, ne može se niti nagađati, jer ih, kako su pokazali ove nedjelje, nije previše zanimalo niti tko će im voditi grad pa je teško ocijeniti hoće li im biti važno tko će im u narednom mandatu voditi županiju.

Samo da podsjetimo, u drugom krugu lokalnih izbora prije četiri godine, u drugom krugu izbora za župana birači su odlučivali između Blaženka Bobana i Mostovca Mira Bulja, a pobjeda je otišla na stranu Bobana s osvojenih 54,19 posto glasova.
Kaštelani su tada Bobanu dali 64,37 posto glasova, a izlaznost je bila iznimno mala, u drugi krug izbora uključilo se tek 18,19 posto kaštelanskog biračkog tijela.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)