IZBORI: Kako su glasala Kaštela prije četiri godine i sada

HDZ I PARTNERI 3%VIŠE, SDP I PARTNERI 9% MANJE
Iako smo ušli u treći dan nakon izbora, građani Hrvatske još ne znaju koja će politička opcija činiti većinu u Hrvatskom saboru te tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu, no da su o tome trebali odlučivati sami Kaštelani sve bi se znalo još u nedjelju navečer. Kaštelani su većinu svojih glasova dali HDZ-u i njihovim koalicijskim partnerima i to za poneki postotak više nego na izborima prije četiri godine.

Stvaranje Domoljubne koalicije, ovoj je političkoj opciji donijelo pozitivne rezultate na području Kaštela, pa su stranke koalicije, na ovim izborima na kojima je glasovalo 19,5 tisuća građana. zajedno osvojile 9467 glasova birača, odnosno na 49,10 posto važećih listića bio je zaokružen broj ispred njihove kandidacijske liste.
Prije četiri godine, kada je u Kaštelima glasovalo 19322 glasača, HDZ je samostalno osvojio 6635 glasova ili 35,02 posto. Njegovi današnji koalicijski partneri, poput HSP AS, BUZ-a i HSLS-a, osvojili su tada nešto manje od 11,5 posto glasova, odnosno povjerenje im je dalo oko 2,2 tisuće građana Kaštela.


Kaštela 2015

Na prošlim parlamentarnim izborima 2011. godine, Kukuriku koalicija u Kaštelima je bila uspješnija nego prije tri dana. Tada su SDP i koalicijski partneri u Kaštelima osvojili 26,33 posto ili 4989 glasova, a Laburisti koji su na ovim izborima ušli u koaliciju lijevog centra Hrvatska raste, tada su osvojili 2,93 posto glasova Kaštelana.
Na izborima 2015. koalicija Hrvatska raste u Kaštelima je osvojila 4033 glasa ili 20,92 posto, što je za približno 9 posto manje nego prije četiri godine.

Nova politička opcija Most na ovim je izborima, u Kaštelima dobila 3920, odnosno 20,33 posto glasova birača čiji su listići bili važeći.
Ova lista pojedinih nezavisnih lista iz cijele Hrvatske tako je bila znatno uspješnija nego nezavisna lista Ivana Grubišića, kojoj su Kaštelani prije 4 godine dali 2320 glasova, što je bilo 12,24 posto od broja građana koji su glasovali.


Kaštela 2011

Prema podacima o izlaznosti, broju i postotku glasova koje su pojedine političke opcije osvojile na ovim izborima, moglo bi se zaključiti da je prije četiri godine lista Ivana Grubišića za poneki postotak smanjila uspjeh HDZ-a i koalicijskih partnera, dok su na ovim izborima kandidati MOST-a „uzeli“ dio glasova SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima.

Je li to točno ili ne, najbolje znaju sami birači koji su iz sebi poznatih razloga zaokružili neku od kandidacijskih lista i tako pokazali u kojem smjeru žele da Hrvatska ide naprijed, a samim tim posredno i njihov grad.

Na ovim izborima Kaštelani su Živom zidu dali 3,73 posto glasova, U ime obitelji 1,45 posto, OraH-u 0,96 posto, stranci Milana Bandića 0,94 posto, Hrvatskoj zori 0,67 posto, Kerumovoj Građanskoj stranci 0,49 posto, koaliciji HKS, HSP i OS 0,41 posto, A-HSP 0,37 posto, koaliciji HKDU, HDS i ND 0,34 posto, dok je najmanje glasova dobila Uspješna Hrvatska i to 0,29 posto.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl