hren

MOST NAJVEĆI DOBITNIK IZBORA
Iza Hrvatske je ostala jedna duga izborna noć u kojoj se nije odredio pobjednik ovih parlamentarnih izbora, a isto stanje ostalo je i u prvom dijelu ponedjeljka. Iako još nije poznata politička opcija koja će u Saboru imati većinu, slobodno se može zaključiti da je najveći dobitnik ovih izbora MOST nezavisnoih lista, jer bez postizborne koalicije s njima, ni Domoljubna koalicija, ni koalicija Hrvatska raste neće dobiti mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Da će MOST odigrati značajnu ulogu pokazali su unaprijed i mnogi predizborni skupovi dvije najjače političke stranke u Hrvatskoj, na kojima se ime MOST-a često spominjalo. Iako je čelnik MOST-a Božo Petrov često naglašavao da neće ulaziti u postizborne koalicije, ipak se ovog trenutka očekuje njihova odluka s kime će u suradnju, jer u protivnom Hrvatsku čekaju novi izbori.

Rezultati izbora, nakon što nije obrađeno tek nekoliko biračkih mjesta pokazuju da je izlaznost na izbore iznosila 60,85 posto, a birači su odlučili da je Domoljubna koalicija osvojila 56 mandata u Hrvatskoj, kao i tri u dijaspori, što je ukupno 59 mandata. Koalicija Hrvatska raste osvojila je 56 mandata, MOST 19, IDS je osvojio tri mandata, Živom zidu pripada jedan mandat, kao i koaliciji Uspješna Hrvatska. HDSSB i stranka Milana Bandića osvojili su po dva mandata.


Zastupljenost u Saboru

Za razliku od, da je tako nazovemo, podijeljene i neodlučne Hrvatske, u Kaštelima su glasači većinu još jednom dali HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji. Njih 49,10 posto koji su glasovali birali su Domoljubnu koaliciju, dok je za Hrvatska raste bilo 20,92 posto, a broj liste MOST-a zaokružilo je 20,33 posto Kaštelana koji su glasovali.
U Kaštelima je na ovim izborima glasovalo 19.574 građana s pravom glasa ili 56,54 posto od ukupnog broja upisanih birača.


Rezultati Kaštela

U 9. izbornoj jedinici glasovalo je 238.403 glasača ili 60,22 posto, od kojih je njih 49,56 posto glas dalo Domoljubnoj koaliciji, 25,96 posto Hrvatska raste te 15,12 posto MOST-u.


Rezultati IX izborna jedinica

Ni u Kaštelima ni u 9. izbornoj jedinici nije bilo slučajeva da je neki kandidat osvojio mandat u Saboru na osnovu preferencijalnog glasovanja, odnosno „preskočio“ nekog od kolega na listi.

Na listi Domoljubne koalicije najviše glasova u 9. izbornoj jedinici dobio je Tomislav Karamarko, Ranko Ostojić na listi Hrvatska raste, te Stipe Petrina na listi MOST-a. Ista situacija pokazala se i na glasačkim listićima kaštelanskih birača.
Na državnom nivou najviše preferencijalnih glasova, u odnosu na glasove lista, otišlo je Boži Petrovu iz MOST.a, zatim Zoranu Milanoviću  s liste Hrvatska raste te Željku Rajneru iz Domoljubna koalicije.


Preferencijalni glasovi na nivou RH

Kako je na kaštelanskim biralištima protekao izborni dan pogledajte u našoj foto galeriji.


KOMENTARI:

Stari Komentari (70)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_4181)

  Sad je šansa za popravit situaciju. Kolone obrazovanih Sirijaca prolaze kroz našu državu. Dva dana ih preusmjerimo u Kaštela,trajno zadržimo i stvar riješena.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_165)

  dosta komunjare

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6728)

  selendra,a ne grad..glasat za one sta ti vode grad ovako vec 20god, pogledaj samo na sta to lici, svi gradovi i gradici na jadranu na nesto lice, jedino ova crna rupetina koju vode ove nepismene budale ostaje ista godinama, sram me rivom prosetat na sta to lici, da se niko nije sitia aplicirat za eu fond kad vec s*****ju cili budget grada na place i jebivjetre sta tamo "crnče" onda mi je jasno da i ne mogu povuc, jer triba sastavit to na engleski, a u hdz-u je strogo zabranjeno govorit strani bilo kakav strani jezik..cak ni hrvatski im nije bas kako triba..stoga sta ocekivat za nas lipi gradic dok ovi debili vladaju a jos veci debili ih biraju..NIŠTA

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4181) (Gost_4238)

  i neka se krv miša;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4181)

  Ja sam neki dan čuja sdp-ovke kako tečno pričaju engleski, skoro ka Ingrid!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4181) (Gost_4238)

  a ja san čuja hadzovke i hadezeovce koji gucaju samoglasnike i još neznaju kako se pravilno zove misto di žive.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3095)

  Zato Kastela propadaju,i nikad nece naprid,dok se god glasa za hdz.Hvala ti Boze da je dosla treca stranka,koja ce nadam se nakon dugo vrimena stat na kraj HdzSdp vladavini.Karamarko disi danas nema te nigdi hehe...pobjednik je Most,dosta je ljudima vise lazi i prevara!!!Petrove samo hrabro naprid,uvjeren sam da nas Mostove glasace neces razocarat.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2152)

  Mene uopće ne čudi da je Hdz u Kaštelima osvojio toliko glasova.Sasvim očekivano,s obzirom na sastav stanovništva.Međutim,uvik se pitan zašto Kaštela pripadaju totalno neprirodno IX izbornoj jedinici.Kakve veze mi imamo s Plitvičkim jezerim ili Donjim Lapcem npr.Mi smo zajedno s Trogirom prirodno povezani s Splitom,u svakom pogledu,i Kaštela trebaju pripasti X izbornoj jedinici.Al niko nas neće,pretpostavljam s razlogom.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4181)

  Ja sam neki dan čuja sdp-ovke kako tečno pričaju engleski, skoro ka Ingrid!

  a ja san čuja hadzovke i hadezeovce koji gucaju samoglasnike i još neznaju kako se pravilno zove misto di žive.


  Onda ništa ni od europskih fondova, ni od MINPO-a.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9172)

  PREOKRET SDP-u i partnerima 62 mandata, HDZ-u i dijaspori 59

  http://www.index.hr/images2/rezultati_625NOVO11.jpg
  Index.hr

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4156)

  Mene cudi kako se Barbirka prilagodila hdzu . Intilegentna govori jezike ( i za Karamarka). Kako su je navukli na tankiled. Mislim da ce sa Mostom bit malo teze Ali nikad se ne zna. Granic, pasalic, seks, hebrang, valentic, suker( oba dva) i puno takvi lukavci to je sve u stanje napravit. Mislim da in ni Barbirka puno ne znaci u ovom momentu. Bili su planovi, Dubinski planovi. Most ne Dajte se upoletu tu mrizu, opasnu mrizu, jer ako te zapasaju izija te morski pas .

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7024)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7243)

  "Šta će mi fotelja ako Hrvatska propadne!"
  Stipe Petrina - Bog koji hoda!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6228)

  Jurica Skrapic za premijera.Kako je ukopa p.z.Majstor.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8207)

  puno kaštelana ne zna brojat do 5 :D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3182)

  Hdezeovac Kovač kaže da je Prgomet bliži Hdz-u jer je bio član.
  Ovakva izjava samo može doći od Kovača ljigavca! Ono što je izostavio je: Prgomet je bio član HDZ-a koji ga je ponizio, posraoo, ispišao se po njemu, radio ridikula od njega i eto sada bi htjeli surađivati. Upravo zato ste najgora opcija jer nemate morala, dokazano , nemate stav ! Mostovi, mostići, stazice , putići,...a evo vas lecemjeri hdzovski sada bi potporu! E baš zato mora MOST biti taj koji će odlučivati!

  oko 5 godina prije
 • gost 2517 (Gost_2167)

  išlo se sistemom lako ćemo,neko je gadno zabrljao,i tog nekog hitno maknuti,naći nekoga kome ljudi vjeruju koga poštivaju,i bar da malo popravi ovo sve od sinoć.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1121)

  smirite hormone..kao prvo..sve ide po planu..crveni kmeri su porazeni..i zato..karamarko i hdz..trebaju uciniti stvar za pamcenje..omoguciti..petrov vodjenje unutarnje hrvatske politike i drustva..a karamarko vanjske..i to bi bilo to..
  i tako ce biti..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3182) (Gost_4238)

  lako bi prgomet priša hdz-u,ali ne za munitu

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2152)

  Ma vidi vas iz Hdz,pa nisu svi ka vi,ne bi svatko obraz da za fotelju.
  Oli smo na pazaru ili u kladionici?Vaše križaljkice,putići i mostići Non pasaran.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2388)

  HDZ- ovci kako vas nije sram. Na birackon mistu u Novom su pojedinci iz hdz-a stali isprid skole i gledali ko ide glasat i onda zvali po kucama da se dode glasat. Ma sramota.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8530)

  Mene samo zanima siva tvar izmedju ušiju onih koji glasaju za hdz. Kvocijent inteligencije vođa hdz -a je ispod granice. Niti pojma o hrvatskom jeziku niti o etici, sram me slušati ili gledati. Kako, ali kako razmišljate,o čemu mislite, koji su interesi,čime ste kupljeni kad glasate za njih? Ma dajte neki suvisli odgovor molim vas?da pokušam shvatit

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8583)

  Do pobjede,a vi patite,najveća stranka bila i ostat će.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8530)

  Treba uskok malo pročešljati neke firmice po kastelima tipa aerodrom etc kao i ove maljaze sa cestom koja 20godina se radi i ovim nakaznim pločama na baletnoj di je lova oprana i kome je to dano radit..kast'la draga.. Nek se ždere pije i nema pojma govorit al glavno da polupismeni vladaju.. U biti,ne,neće vam proc ovaj put! Jok! Postalo je preljigavo da se pusti tek tako.. Past cete ka kruške..pročitajte jezevu kućicu...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8728)

  (Gost_8583)
  Do pobjede,a vi patite,najveća stranka bila i ostat će.


  Petrina: Mi smo šampioni, pobijedili smo naciste!
  Your text to link

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2236)

  Čitam komentare i sve neki pristojan i dobrohotan svit. Nema zlobe i šovinizma. Sve liberali, humanisti. :D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5274)

  Neko je spomenuo Dalmatinsku Akciju… A sjecate li se pokusaja da se promjeni ime Dalmacija u Juzna Hrvatska? Taj izraz se koristio, na primjer, na vremenskoj prognozi HRT-a. Dan Kastela je po nekakvoj darovnici iz, navodno, 9 ili 10 stoljeca, ne znam tocno, no uopce nije bitno. Originala nema, no cak i da je sve to tocno, Kastela su nastala kad je Koriolan Cipiko sagradio Stari. Eh, da je on iz tkz Tomislavgrada, bila bi bista na svakom kantunu. Ovako imamo povijesne falsikikate na svakom kantunu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7241)

  umisto da se n radiju vrtila pisma "lipa su lipa moja kaštela" vrtila se "di neretva ladna teče".i tako je bilo svaki dan.vrdoljak je zabranija da se u prognozi spominje dalmacija i on sa svojim kamaradima je forsira južna hrvatska.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7120)

  Goste 98 HDZ se već priklonija SDP-u. Imaju isti program, iste metode rada, istu aroganciju, isti način varanja, prodavanja hrvatskih interesa, ugnjetavanja i pljačkanja malih ljudi. A uskoro će objavit i veliku zajedničku koaliciju jer ni jedni ni drugi nisu spremni na prave reforme koje traži Most. Tako, ako si odlučija selit, možeš kupit kartu (samo pitaj najprije tamo di želiš odselit oće li te primit).

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1387)

  MOST je greška. Još mi ušima bruje razni psihijatri kao ovaj Petrov. Most laže, slušao sam sinoć njihovog stručnjaka Podolnjaka koji nije ništa rekao. Rekao je da će smanjiti administraciju u lokalnoj samoupravi za cc 600 ljudi. Koje će to ljude maknuti ??? Samo Split i Kaštela imaju viška od 600 ljudi u administraciji. Kada ih psihijatar vodi (u hdz je psihijatar dodik) uvijek se sjetim onog kninskog psihijatra koji je vodio narod u propast.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7120)

  Tisuće ljudi već godinama ostaju bez radnih mjesta, posla ili rade a ne dobivaju plaću. A ti se brineš zbog cca 600 birokrata, uhljeba u lokalnoj samoupravi!!! Naova vlada bi trebala uvest novo ministarstvo za mentalno zdravlje naroda. Nama, ne da treba jedan psihijatar, nama treba odred ili vlada psihijatara, jer samo mentalno bolesni mogu trpit ovakve političare koji nas uništavaju već dvadeset godina i još glasuju za one koji su najodgovorniji za ovakvo stanje. Da imamo i malo razuma ni članovi HDZ-a ni članovi SDP-a na bi glasovali za te stranke. Ali svi se nadaju da će u novom mandatu baš oni dobit svojih ne zasluženih niti zarađenih "100 kn".
  Zato neka Bog pomogne mladome psihijatru Petrovu da sad nakon izbora ostane bistre glave i čistoga srca.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1387)

  Psihijatar ne zna ništa. On ni u svojoj jedinici nije pobijedio. On buca bez veze i bez programa. Ti moj post nisi razumio. Ali nisi jedini jer psihijatar sa svojom ljepuškastom glavom vodi Hrvatsku u propast. ON JE HDZ PROJEKT. On psihijatar Prgomet stari hdzeovac kirurg glave. Nema tu kruha. I oni su uhljebi jer ne rade u svojoj struci. Da je pošten ne bi od svećenika uzeo 220 000 kuna.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1387) (Gost_7241)

  . Da je pošten ne bi od svećenika uzeo 220 000 kuna.

  nije problem šta je on uzeo od svećenika novac ,jer ga nije na silu uzeo.krivim stvarima se bavite. problem je da svećenici imaju novca za bacanje,a to nije njiovo poslanje. sitite se sanaderovog brata sa 3 miljuna kuna koje je crkva pokrila, sitite se ovog zadnjeg biskupa i njegove "kućice" a bilo je i ovoga:
  Biskup Ivas gradi sebi grobnicu u katedrali.ako će petrov vratit pare sve je u redu. pitajte se u svemu tome jesu li možda svečenici kamatari

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6098)

  za 1387
  ti neviruješ u poštenje misliš da su svi isti ka i ti.Zato nan i je ovako jer takve pokvarene duše ka ti neznaju drukćije nego pokvareno

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9195)

  Dragi moji had-ezevci Kaštelani.Koliko je Sanader Ante dobio glasova u svojm Kaštelima.Postavlja se pitanje "Pa tko je glasao za hdz-e????"

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9195 (Gost_7241)

  kaštela odavno služe samo za glasanje za one koje hdz ali ne kaštelanski odredi. sanader nit smrdi nit miriše i kao takvi im paše u saboru. on će se radije zalagat za bilo šta samo ne isticat problem kaštela. šta bi se dogodilo da kaštelani nisu glasali za hdz jer na listi nema kaštelana ,ali onih koji žive za kaštela . takvih ima ali ne odgovaraju pojedincima.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2243)

  Ako su crveni kmeri poraženi,kako to da HDZ-eovci nisu veseli!!!
  Evo gledam ih već drugi dan se vuku zamišljeno selom!!!
  U čemu je problem???

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7605)

  Petrova u njegovom mistu vole i cijene a tamo nije pobjedio samo iz tog razloga sta su se ljudi bojali da Most neće na državnom nivou dobit dovoljno glasova za maknit sdp sa vlasti i pobjedit (ka šta i nije) pa su većinom glasali za hdz kao sigurniju opciju za skinit crvene kmere. Petrov je nesuđeni svećenik,sjemeništarac,uzoran ,radišan ,pošten, vjerujem da će napravit najbolje za Hrvatsku!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5339)

  Ako nisan zadovoljan vlašću u Hrvatskoj, mislim da bi bilo normalno da glasam za nekog drugog, jer nagradit nekoga za loše učinjen posao je najgore šta mogu napravit. Sve ostalo su ideologije i ovdje je večina komentatora zadojena njima. Njima je njihova partija/stranka uvik u pravu, a oni koji glasaju za drugu opciju su debili, nepismeni, izdajnici, krezubi.

  oko 5 godina prije
 • gost 9021 (Gost_6219)

  nije dobro ljudi nikako,ovi se izbori nisu smili izgubit.nije ničudi da su naši ljudi u stranci zabrinuti,ko zna

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1760)

  "Samo je jedna stranka sposobna mijenjati put Hrvatske i spašavati Hrvatsku, a to nisu nikakvi mostovi, mostići ni stazice i nikakav gospodin Bandić 365 dana puta 25 sati jer je to obmana, a glasovi za takve su glasovi za SDP."

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1760)

  Iz gore navedene izjave može se zaključit da je MOST bliži SDP-u.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9206)

  kako je hdz zatvorija tvornice sada bi bilo u redu da most zatvori izmišljene županije i opčine pa da vidimo di če neopgodni kadar nači posa.......
  ja u opčini žena u županiji a ča jemamo skupa 18000 kn

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8138)

  Tresu se adezeovcin gaće,di je sad ćelonja Udovičić,biće još na žari u Starome,kmeći i kukumaće

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7605)

  A komunjara se ka ne tresu! Mozes kako oćeš al nećeš dokad oćeš!

  oko 5 godina prije
 • gost 6881 (Gost_1242)

  a kad će uskok već česljat onda-neka odgovaraju gospoda koja su krala humanitarnu pomoć u kaštelima za vrime rata a zna se koji su to,oni šta su prodali jugovinil za kunu,dalmacijacement unistlil,optuzit sve za ratno profiterstvo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1184)

  ne optužujte napamet za krađu humanitarne pomoći.u karitasu su bili kaštelani, ai u crvenom križu. znalo bi se da su ljudi šta učinili

  oko 5 godina prije
 • gost 6881 (Gost_1242)

  znalo se znalo točno sve,ali se mučalo i pravilo ludo,od devedeseti se zna koji su to ratni profiteri,bog sve vidi.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7099)

  "ne optužujte napamet za krađu humanitarne pomoći.u karitasu su bili kaštelani, ai u crvenom križu. znalo bi se da su ljudi šta učinili"

  Pitaj "doktora" Jakova.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2064)

  jel to onaj šta mu je vanjaka u rodu.i taj je bija u karitasa.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara