PARLAMENTARNI IZBORI: Hrvatska podijeljena, Kaštela po starom (FOTO)

MOST NAJVEĆI DOBITNIK IZBORA
Iza Hrvatske je ostala jedna duga izborna noć u kojoj se nije odredio pobjednik ovih parlamentarnih izbora, a isto stanje ostalo je i u prvom dijelu ponedjeljka. Iako još nije poznata politička opcija koja će u Saboru imati većinu, slobodno se može zaključiti da je najveći dobitnik ovih izbora MOST nezavisnoih lista, jer bez postizborne koalicije s njima, ni Domoljubna koalicija, ni koalicija Hrvatska raste neće dobiti mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Da će MOST odigrati značajnu ulogu pokazali su unaprijed i mnogi predizborni skupovi dvije najjače političke stranke u Hrvatskoj, na kojima se ime MOST-a često spominjalo. Iako je čelnik MOST-a Božo Petrov često naglašavao da neće ulaziti u postizborne koalicije, ipak se ovog trenutka očekuje njihova odluka s kime će u suradnju, jer u protivnom Hrvatsku čekaju novi izbori.

Rezultati izbora, nakon što nije obrađeno tek nekoliko biračkih mjesta pokazuju da je izlaznost na izbore iznosila 60,85 posto, a birači su odlučili da je Domoljubna koalicija osvojila 56 mandata u Hrvatskoj, kao i tri u dijaspori, što je ukupno 59 mandata. Koalicija Hrvatska raste osvojila je 56 mandata, MOST 19, IDS je osvojio tri mandata, Živom zidu pripada jedan mandat, kao i koaliciji Uspješna Hrvatska. HDSSB i stranka Milana Bandića osvojili su po dva mandata.


Zastupljenost u Saboru

Za razliku od, da je tako nazovemo, podijeljene i neodlučne Hrvatske, u Kaštelima su glasači većinu još jednom dali HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji. Njih 49,10 posto koji su glasovali birali su Domoljubnu koaliciju, dok je za Hrvatska raste bilo 20,92 posto, a broj liste MOST-a zaokružilo je 20,33 posto Kaštelana koji su glasovali.
U Kaštelima je na ovim izborima glasovalo 19.574 građana s pravom glasa ili 56,54 posto od ukupnog broja upisanih birača.


Rezultati Kaštela

U 9. izbornoj jedinici glasovalo je 238.403 glasača ili 60,22 posto, od kojih je njih 49,56 posto glas dalo Domoljubnoj koaliciji, 25,96 posto Hrvatska raste te 15,12 posto MOST-u.


Rezultati IX izborna jedinica

Ni u Kaštelima ni u 9. izbornoj jedinici nije bilo slučajeva da je neki kandidat osvojio mandat u Saboru na osnovu preferencijalnog glasovanja, odnosno „preskočio“ nekog od kolega na listi.

Na listi Domoljubne koalicije najviše glasova u 9. izbornoj jedinici dobio je Tomislav Karamarko, Ranko Ostojić na listi Hrvatska raste, te Stipe Petrina na listi MOST-a. Ista situacija pokazala se i na glasačkim listićima kaštelanskih birača.
Na državnom nivou najviše preferencijalnih glasova, u odnosu na glasove lista, otišlo je Boži Petrovu iz MOST.a, zatim Zoranu Milanoviću  s liste Hrvatska raste te Željku Rajneru iz Domoljubna koalicije.


Preferencijalni glasovi na nivou RH

Kako je na kaštelanskim biralištima protekao izborni dan pogledajte u našoj foto galeriji.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl