Kaštela: Povratak opolu i crnom vinu

Iako u stručnim krugovima već gotovo dva desetljeća vlada mišljenje kako su Kaštelani izuzetno dobri vinogradari, ali loši podrumari, zbog čega kvaliteta njihovih vina ne dolazi do izražaja, posljednjih godina situacija se drastično promijenila. Kvalitetnim vinima, među kojima prednjači opolo i crna vina autohtonih kaštelanskih sorti, grad podno Kozjaka ponovno se vraća u sam vrh proizvodnje najkvalitetnijih hrvatskih vina.

Tomu su svakako nezanemariv utjecaj dale i Večeri kaštelanskih vina, manifestacija koju već petu godinu zaredom provodi Poljoprivredna zadruga "Kaštelacoop" u suradnji s Društvom za očuvanje kulturne baštine Bijaći, koje predano radi na očuvanju identiteta Kaštela i zaštiti svih znamenitosti koje simboliziraju ovaj dalmatinski grad.

- Ove je godine, po prvi put od začetka manifestacije, organoleptičkom ocjenjivanju vina prethodila i kemijska analiza mošta, a zanemariv je broj onih vina koji takvo, strogo ocjenjivanje nisu zadovoljili. Teza o Kaštelanima kao lošim podrumarima već sada "ne pije vodu", a kroz koju godinu u Kaštelima neće biti loših vina. Naprotiv, govorit ćemo samo o vrhunskim vinima - kaže nam Ante Vuletin, direktor PZ "Kaštelacoop", koji već godinama sustavno radi na razvoju vinogradarstva.

Naime, PZ "Kaštelacoop" u suradnji s Gradom već nekoliko godina provodi projekt poticanja podizanja nasada vinograda na način da se subvencionira svaki novi vinograd, a interes Kaštelana potvrđuje kako su na pravom putu. Naime, prvih je godina vinogradarima dodijeljeno tek tri do četiri tisuće sadnica, dok je ove godine taj broj udeseterostručen.

- Povećala se sadnja, ali i interes mladih ljudi, koji posjeduju zemlju i mehanizaciju. Međutim, raduje nas i što je poboljšan i sortimenat jer smo ovim projektom vratili stare autohtone kaštelanske sorte u naše vinograde - zadovoljan je Vuletin.

Danas, kada je tržište preplavljeno kontinentalnim bijelim vinima, a tomu nije odoljela ni Dalmacija, u Kaštelima se vraćaju opolu i crnim vinima, koji su neusporedivo kvalitetniji i zdraviji. Činjenicu da je u dalmatinskim restoranima bijelo kontinentalno vino ispred opola i crnog, Vuletin drži kao svojevrsno pomodarstvo ili pak uspješan marketinški potez, no slaže se kako je paradoksalno da se u srcu Dalmacije prodaju kontinentalna vina

- U ovom trenutku ne možemo konkurirati količinama, ali možemo sortama. Tek kad ponudimo ono što drugi nemaju, možemo biti konkurentni na tržištu. A Kaštela svakako imaju vrhunske sorte - kaže Vuletin.

Iza njega je proteklih godina izuzetno naporan rad, među ostalim i na umatičenju sorti vinove loze, koje su upisane u hrvatsku sortnu listu, ali i na inventurizaciji i ispitivanju sorti. Tri je godine istraživao i radio na kaštelanskom crljenku, brendu koji je kao zinfandel ili genetska inačica "primitivo" dokazan diljem svijeta i kao takvog treba ga i uvažavati. Raduje činjenica da se i sam crljenak obnavlja, a ove će ga godine saditi i priznati vinogradar Ante Grabovac koji na predjelu Planog priprema sadnju 14 hektara zemljišta. Na površini od dva hektara četiri do pet autohtonih kaštelanskih sorti, među kojima će se naći i crljenak, zasadit će u Bijaćima i sam Vuletin.

OZDRAVIT ĆE GLAVINUŠA, BABICA I LJUTUN

U Dalmaciji je popriličan broj sorti vinove loze podložan "virozama", a sustavno se radi na ozdravljenju tih sorti. Ne radi se o klasičnoj bolesti loze, već jednostavno o činjenici da zbog različitih virusa takva loza daje znatno manje nego bi trebala. Postoji prekogranična suradnja s Institutom u Bariju u Italiji, a kroz projekt ozdravljenja koji se trenutno provodi, virusa će tijekom ove godine biti oslobođeno čak pet hrvatskih sorti, od čega su tri autohtone kaštelanske sorte. Riječ je o glavinuši, babici i ljutunu.

INTERES ZA SADNJU CRLJENKA

Za sadnjom kaštelanskog crljenka, kojeg je u Americi, a i diljem svijeta kao "zinfandel" proslavio poznati i priznati vinogradar Miljenko Grgić, u Kaštelima postoji jako veliki interes. Agronomski fakultet i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša nastavljaju projekt istraživanja ove izuzetno vrijedne sorte, na kojem je u PZ "Kaštelacoop" u posljednje tri godine napravljeno izuzetno mnogo. Financijsku podršku projektu pruža Splitsko-dalmatinska županija.

Izvor: Glas Dalmacije


 

 

 Copyright © 2023. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

www.crljenak.com