Ante Kuzmanić apsolutni pobjednik 5. Večeri kaštelanskih vina

ODRŽANA 5. VEČER KAŠTELANSKIH VINA
U sklopu obilježavanja Dana grada Kaštela, a u organizaciji PZ Kaštelacoop i Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći, u nedjelju 02. ožujka 2008. godine u prostorijama PZ Kaštelacoop u Kaštel Starome održana je 5. Večer kaštelanskih vina.

Uz prigodan program, zakusku i nastup ženske klape „Neverin“, tijekom večeri su proglašeni najbolji kaštelanski vinari, i to u tri kategorije, odnosno u kategorijama bijela vina, opolo i crna vina. Za ukupnog pobjednika 5. Večeri kaštelanskih vina proglašen je Ante Kuzmanić iz Kaštel Novog sa svojim bijelim vinom.

U nazočnosti splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera, kaštelanskog gradonačelnika Ivana Udovičića, brojnih gradskih čelnika i vijećnika, predstavnika raznih društava i udruga, te predstavnika grada prijatelja  Zaprešića, nazočnima se pozdravnim riječima obratio predsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Bijaći Milivoj Novak, a nakon njega i direktor Poljoprivredne zadruge Kaštelacoop Ante Vuletin.

Poticanje sadnje i očuvanje autohtonih sorti

Milivoj Novak je u pozdravnom govoru napomenuo kako se Večeri kaštelanskih vina organiziraju iz razloga kako bi se potaknula sadnja novih vinograda jer u Kaštelima „postoji intencija za sačuvanje autohtonih sorti i poticanje sadnje mladih nasada“.

Prema riječima direktora Poljoprivredne zadruge Kaštelacoop Ante Vuletina, ove godine je na natjecanje predan 51 uzorak vina kaštelanskih vinara, a laboratorijskom analizom odbačeno je pet uzoraka „zbog odstupanja nekih od parametara u vinu, a tijekom same degustacije odbačena su i dva uzorka zbog defektnog mirisa“.

Inače, ovogodišnje uzorke vina koje su proizveli vinari s područja Kaštela upisani u upisnik poljoprivrednih proizvođača, organoleptički je ocjenjivala stručna komisija enologa na čelu sa mr. sc. Goranom Zdunićem iz Instituta za jadranske kulture u Splitu, a ostatak komisije činili su: dr.sc. Irena Budić – Leto iz Instituta za jadranske kulture; Stipe Ivić, dipl.ing. iz Instituta za jadranske kulture; Nikša Zglav, dipl.ing., Zlatan otok d.o.o. Hvar; Davor Mitrović, dipl.ing., Zlatan otok d.o.o. Hvar i Srećko Roki, dipl.ing., PZ Podšpilje Vis.

Veliki poznavatelj autohtonih kaštelanskih vina i dugogodišnji kaštelanski vinogradar Ante Vuletin najprije je pozdravio kaštelanske vinogradare, zbog kojih je i upriličena večer vina, te je uz pohvalu naglasio kako u Kaštelima ima sve više mladih ljudi koji na svojim zemljama svojim rukama sade nove vinograde od kojih i zarađuju. Napomenuo je i kako su upravo večeri kaštelanskih vina mjerilo stanja u kaštelanskom vinogradarstvu i vinarstvu, gdje se svake godine prelazi na višu razinu kvalitete i kakvoće.

Postroženi kriteriji

Vuletin i Novak su prisutnima pojasnili i razlog zbog kojega ove godine nijednom kaštelanskom vinaru nije dodijeljena zlatna medalja: „Budući da su ovogodišnji ocjenjivački kriteriji podignuti na višu razinu, a uzorci vina su ocjenjivani prema drugačijim kriterijima nego ranijih godina, zlatna medalja nije dodijeljena.“

Ipak, iako su ocjenjivački kriteriji promijenjeni, sva ovogodišnja visoko ocijenjena vina mogu se natjecati i na natjecanjima vinara višeg ranga.

Pobjednik u kategoriji bijelih vina sa osvojenih 78,8 bodova (od mogućih 100) je Ante Kuzmanić, a srebrnu diplomu su osvojili i Jakša Bedalov i Emil Novak i Anton Mratinović.

U kategoriji bijelih vina brončanu diplomu osvojili su Tomislav Novak, Anton Mratinović, Toma Tolić, Ante Grgantov, Zvonimir Radović i Marin Remetin.

Srebrne diplome i pobjedu u kategoriji opola osvojio je Jakša Bedalov iz Kaštel Kambelovca, a brončane diplome dodijeljene su Marinu Viculinu, Ivanu Novaku, Nevenu Vujini, Zoranu Vujini, Draganu Grgantovu i Antonu Mratinoviću.

Pobjednik u kategoriji crnih vina i dobitnik srebrne diplome sa osvojenih 76,6 bodova je Ivica Radunić.

U ovoj kategoriji srebrnu diplomu osvojili su i Jakša Bedalov, Marin Milan, Dragan Grgantov, Srećko Peran, Svetin Biliškov, Marin Viculin, Ante Kuzmanić, Marin Viculin, Jakša Bedalov, Jakša Bedalov s drugim uzorkom vina, Anton Mratinović, Marin Kovač, Marin Remetin, Neven Vujina, Andrija Škarica, Tonći Kovač, Emil Novak, Ivica Radunić i Zoran Vujina.

Ante Kuzmanić pobjednik

Ukupnim pobjednikom 5. večeri kaštelanskih vina proglašen je Ante Kuzmanić iz Kaštel Novog čije je bijelo vino osvojilo najviše (78,8 od 100) bodova u konkurenciji od 51 uzorka, koliko su ih na ovogodišnje natjecanje prijavili kaštelanski vinogradari i vinari.

Inače, pobjednički vinogradi Ante Kuzmanića zasađeni su na lokacijama Stomorija i Žabice, a pobjednik  uzgaja sorte Babica, Crljenak, Vlaška i Pošip.

Nakon proglašenja dobitnika ugodno druženje nastavljeno je uz dobru pismu, spizu i degustaciju nagrađenih vina.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 
Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl
www.crljenak.com