WINE I GASTRO TJEDAN KREATIVNOG PROLJEĆA
U sklopu Kreativnog proljeća, au godini koja je proglašena Godinom crljenka kaštelanskog, u Rušincu se ovog ponedjeljka promovirala oznaka ''Zinfandel friendly'', namijenjena označavanju vrhunske usluge, podizanju kvalitete te promociji i prodaji vina sorte crljenak na domaćem tržištu. Također je uz neizostavno kušanje vina , predstavljen i pravilnik u kojem su propisani uvjeti i postupci dodjele oznake ''Zin-friendly''.

Na početku predstavljanja, prisutni su pogledali i poslušali prezentaciju Maje Vukan iz javne ustanove RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije. Vukan je predstavila projekt ''REVIVAL'', koji se bavi revitalizacijom izgubljenog nasljeđa 20. stoljeća u jadranskom području, a u sklopu kojeg je i osmišljena oznaka za brendiranje i promociju crljenka. Projekt ''REVIVAL'' zajednički provode četiri hrvatska i četiri talijanska partnera. Od talijanskih partnera sudjeluju Općine Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro, a od hrvatskih Grad Rijeka, Grad Zadar, Sveučilište u Zadru i JU RERA S.D. 

U Rijeci i Zadru namjeravaju se u funkciju staviti talijanski bunkeri, a u našoj županiji revitalizirati poljoprivrednu zadrugu Kaštela COOP i autohtonu vinsku sortu kaštelanski crljenak.

- Večeras smo tu kako bi promovirali ideju da se oko oznake ZIN-friendly sakupi određen broj ljudi, ljubitelja i štovatelja vina od crljenka. Isto tako da prijeđemo na priču o tome da ugostiteljske objekte i vinoteke udružimo u klubove te da zajedno razvijamo priču o crljenku kao pretku zinfandela u domovini zinfandela -  kazao je Srećko Radnić, voditelj odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje javne ustanove RERA.

Uz predstavljenu oznaku projektom se obuhvaćaju i aktivnosti poput Wine & Gastro sajma, storytelling turističkih ruta, formiranje Kreativne ulice kaštelanskog crljenka,  kao i razna druga promotivna događanja.

- Ovaj zadnji tjedan Kreativnog proljeća je Gastro & Wine tjedan, to je na neki način i forte svih događanja, jer kroz sve tjedne promoviramo ono što je u Kaštelima značajno, naše dvorce i lokacije duž ulice Kaštelanskog crljenka kao i novost u vidu storytelling priča. Naravno da su posebno značajni crljenak i naša gastronomija, pogotovo našim gostima i posjetiteljima jer je to izvrsna platforma ne samo za sedam tjedana u predsezoni, nego i za cjelogodišnji turizam. Zbog toga je i Turistička zajednica partner na ovom cijelom projektu i sufinancira ga. – zaključila je Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)