Svojevrsni festival domaćih vina, 18. Večer kaštelanskih vina u organizaciji društva Bijaći i udruge Kaštelanski crljenak, poput ostalih manifestacija ove je godine održana na ponešto drugačiji način zbog pandemije korona virusa, ali ipak je pokazala da se u kaštelanskim konobama, iz godine u godinu, proizvode sve bolja vina. A od tih vina, u ovom trenutku, najbolji je kaštelanski crljenak Vlade Perišina.

Stručni ocjenjivački sud zaprimio je ove godine šezdesetak uzoraka vina  i to u kategorijama crnog vina, opola i bijelog vina od prošlogodišnje berbe te odležano crno vino, kao i u kategoriji kaštelanskog crljenka koji ima dozvolu za stavljanje u promet.

- Mogu reći da se bilježi kontinuitet kvalitete vina u Kaštelima. Posebno se to odnosi na kaštelanski crljenak, gdje imamo vina neupitne vrhunske kvalitete. To govori da se radi o vrlo dobroj sorti i vidljiva je sljedivost tehnologije kod većine proizvođača. Čim se struka malo više koristii u proizvodnji vina, vidi se da kvaliteta raste. Ove je godine podosta iznenadila i kvaliteta kod bijelih vina, gdje se vidi veliki napredak, no mjesta za napredak još uvijek ima u proizvodnji opola – kazao je ove večeri o kvaliteti vina pristiglih na ocjenjivanje Goran Zdunić s Instituta za jadranske kulture, dok su domaćini Tonči Burić i Emil Novak govorili o tradiciji te sadašnjem stanju vinogradarstva i vinarstva na ovim područjima.

Diplome najboljim vinarima, pobjednicima po kategorijama, u srijedu navečer u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu uručili su gradonačelnim Denis Ivanović i njegovi zamjenici Jadranka Matok – Bosančić te Grgica Benutić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te predstavnik Županije Josip Matas, dok će, zbog epidemioloških mjera  ostalim sudionicima priznanja biti dostavljena naknadno.

Kaštelanski crljenak najbolji je iz konobe Vlade Perišina, a s osvojenih 87 bodova, ujedno je apsolutni pobjednik 18. Večeri kaštelanskih vina.

- Težak je ovo posao, no kad stigne ovakva nagrada, sav trud, vrijeme i sva ulaganja se isplate – kratko je rekao mladi Ivan Perišin, koji je ove večeri umjesto odsutnog oca primio zasluženo priznanje.

Uz Perišinov crljenak zlatne diplome, s rasponom od 86 do 82 boda, pripale su kaštelanskom crljenku Marina Milana, Ivice Kovačevića, Antona Kovačeva, Jakova Bedalova, Ivana Kovača Matele, Nevena Vuine i Ivice Radunića.

U kategoriji odležanih crnih vina, zlatna diploma i prvo mjesto pripalo je Draženu Zanchiu, a jednak broj bodova, 83, imala su i vina drugoplasiranog te trećeplasiranog Branka Periše i Josipa Vučice. Zlatne diplome za kvalitetu u ovoj kategoriji još su pripale Karlu Žaniću, Emilu Novaku, Svetinu Biliškovu i Edi Jurašinu, dok je srebrna diploma pripala Andriji Škarici.

Među mladim crnim vinima 85 bodova, zlato i titulu najboljeg vina u toj kategoriji, dobilo je vino Joška Kuzmanića, a zlatne diplome s tek ponekim bodom manje dobila su vina Antona Kovačeva, Josipa Vučice, Uroša Rabadana, Ivana Grgantova, SŠ Braća Radić, Ivana Maljkovića,  i Branka Periše.
Mlada crna vina Ivice Radunića, Ante Grujice, Karla Žanića, Dragana Grgantova i Svetina Biliškova s ovog su natjecanja odnijeli srebrne diplome.

Kategorija opolo iznjedrila je samo jednu zlatnu diplomu, koja je zbog 82 boda vinu Josipa Novaka donijela prvo mjesto u kategoriji, a srebrne diplome pripale su Jakši Šegviću, Svetinu Biliškovu, SŠ Braća Radić, Mladenu Kuzmaniću i Paviši Vrtlaru.

U kategoriji bijelih vina 86 bodova, pobjeda i zlatna diploma otišla je u ruke Ivice Milana, a zlatne diplome dobila su još bijela vina Mladena Kuzmanića, Andrije Škarice, Svetina Biliškova, Ivana Novaka i Josipa Vučice. Jakov Sirovica i Emil Novak za svoja bijela vina dobili su srebrne diplome.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)