Imoćanin u Planom sadi plavac i kaštelanski crljenak

VINARSTVO - U PLANOM NIČE 13 HEKTARA VINOGRADA, A PLANIRA SE SAGRADITI I VINARIJA
Ante Grabovac, poznati imotski vinogradar i vinar, zasadit će više od sto tisuća cjepova vinove loze na zemljištu u Planom, koje je nedaleko od Trogira kupio još prošle godine.

Sadnice spremne

– Sadnice su već spremne. U prvoj fazi sadit ću autohtone sorte plavac mali i kaštelanski crljenak, a u drugoj fazi u planu je sadnja pošipa bijelog. Pupove smo sami pripremili, a cijepljenje je obavljeno u Kutjevu i Sloveniji. U ovom je trenutku najvažnije usitniti kamenjar i pripremiti zemljište za sadnju – izjavio je Grabovac.

Lani je kupio 13,5 hektara zemljišta, planira investirati od pet do šest milijuna kuna, a novac je uglavnom namaknuo kreditima.
Ante Grabovac računa da bi trećinu uloženog novca mogao vratiti državnim i županijskim poticajima.

Osim bagera i jednog snažnog traktora s priključkom za usitnjavanje kamena, nedavno je u Plano dopremljen i jedan od tri velika američka stroja.

Strojevi dopremljeni u Plano u vlasništvu su državne tvrtke Terra forte, a sada rade punom parom.

– Od samog početka imao sam punu podršku lokalnih vlasti, koje su odoljele nekim namjerama da se ovo zemljište pretvori u građevinsko. Na kraju ću biti zadovoljan ako potaknem i druge da ovaj krš počnu pretvarati u vinograde, čime bismo uvelike obogatili našu turističku ponudu. Ovdje je, naime, onaj sretni spoj klime, kamena, sunca i blizine mora. Učinit ćemo sve da vina budu vrhunska, prinos po trsu bit će manji od jednog kilograma, a planiram sagraditi i vinariju – rekao nam je Grabovac.

Vinski grad

Vlasnik je nove tvrtke Vinski grad, a najavljuje da će zapošljavati isključivo lokalno stanovništvo.

– Nekada su na ovim terenima sadili vinograde i masline.

Međutim, tada su imali podosta problema jer im je samo za uređenje zemljišta trebalo deset godina. Danas strojevi taj naporan i težak posao obave za desetak dana. U vrijeme hiperprodukcije vina nedostaje vrhunskih vina, a na ovome zemljištu baš se takvo vino može proizvesti – poručio je Ivica Kovačević iz Županijskog odjela za poljoprivredu.

Napominje kako je i državnim projektom predviđeno da se velike površine Hrvatskih šuma pretvore u vinograde i maslinike.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 
Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl
www.crljenak.com