OČEKUJE SE ODLIČNO VINO
Bez obzira na epidemiju koronavirusa ili neke druge probleme vezane uz vremenske prilike, u kaštelanskim konobama i ovog  listopada vinari imaju pune ruke posla, a novo vino u bačvama doživljava iz dana u dan određene promjene, kako bi uskoro u njemu uživali poklonici dobre kapljice.

Razdoblje koje je za nama, mnogi vinari željeli bi što prije zaboraviti, jer je epidemija, zbog nemogućnosti plasmana dijela vina. ostavila trag i na njihovom poslu. 

- Iako su kaštelanski vinari imali stvarno kvalitetna vina, koja su ranije našla svoje potrošače, zbog epidemije te manjeg broja turista koji su boravili ovdje, dio vina nije plasiran na tržište. Da je ostalo vina, pokazuje i činjenica da su neki od vinara za ovogodišnju berbu morali kupovati dodatne bačve. No, unatoč svemu i ovu smo berbu odradili kao da je sve u najboljem redu te se nadamo da će tako i biti – kazao nam je Vlade Perišin, u čiju smo konobu u Kaštel Kambelovcu ovih dana nakratko zavirili.

No osim epidemije, suočili su se kaštelanski vinari, koji su u većini slučajeva i vinogradari, i s drugim problemima, od perioda sušnog razdoblja, požara i tuče, koja je, kako nam je u nedavnom razgovoru kazao donjokaštelanski vinar Ivica Radunić, dobro oštetila grožđe u vinogradima na zapadu Kaštela.

- Tako je, bilo je stvarno svakakvih problema, Donjokaštelanima je grožđe u pojedinim vinogradima uništila krupa, na istoku je požar prijetio brojnim trsovima, no na sreću nije bilo većih posljedica, povremeno smo imali previše kiše, a povremeno potpuno suhu zemlju, ali se nedamo. To su sve stvari s kojima se moramo boriti, zbog kojih moramo ulagati u sve ovo više truda – kazuje Perišin, napominjući da će, prema svemu sudeći, ove godine vina biti iznimno kvalitetna.

- Berba crljenka kaštelanskog uglavnom započinje od polovice kolovoza, no ove godine grožđe je za berbu bilo spremno i desetak dana kasnije, a kasnije berbe nego inače, uslijedile su i za druge sorte. No, evo ima desetak dana, prema mojim saznanjima od drugih vinara, sve je gotovo, grožđe je u svim kaštelanskim vinogradima obrano. Inače, grožđa je bilo nešto manje nego u prethodnim godinama, ali mu je kvaliteta bila dobra i kaštelanski vinari očekuju odlične rezultate u bačvama – objasnio nam je naš domaćin.

A stanje u bačvama vinari ovih dana redovno prate. Vina su, kako nam je kazao Perišin, u fazi smirivanja, šećeri se pretvaraju u alkohol, sve ide svojim tijekom. A čim uvjeti dozvole, sve ih čeka daljnji posao u polju.

- Zemlja je još mokra, ali čim se dodatno osuši kreće se s radovima jesenskog oranja i gnojidbe. Osim toga, mnogi kaštelanski vinogradari bave se i uzgojem maslina pa je ovih dana pred njima i berba maslina, nema stajanja i predaha. Posla je puno ali sve to na kraju bude nagrađeno dobrim proizvodima, dobrim vinom i rakijama, u kojima mnogi uživaju – zaključio je kambelovski vinar pozivajući nas da uskoro dođemo kušati mlado vino, a poziv smo rado prihvatili.

Do tada, živjeli!

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)