hren

CRLJENAK IZ DVANAEST KONOBA
Točno prije 19 godina, stručnjaci su zaključili kako je crljenak kaštelanski direktni predak svjetski poznatog zinfandela, a u spomen na taj dan u Kaštelima je ove godine ustanovljen Dan crljenka kaštelanskog, sorte vinove loze od koje se dobiva iznimno vino, koje je tijekom ovih godina postalo jedan od kaštelanskih neslužbenih brendova.

Dan crljenka kaštelanskog slavit će se tako svake godine 7. rujna, a ove godine, u organizaciji Grada Kaštela i klastera Zora te uz suorganizaciju javne ustanove Rera i Turističke zajednice Kaštela, večer uoči tog dana, u Marini Kaštela organizirano je kušanje vina od crljenka kaštelanskog, na kojem su uzvanici imali prigodu kušati čak 12 vina proizvedenih  u različitim konobama.

- Priča o crljenku i zinfandelu puno je veća od nas i došlo je vrijeme da je ispričamo i na jedan drugačiji način. Zbog toga što se nalazimo usred epidemioloških mjera zaštite zbog epidemije, ova godina je tek uvod u ono što pripremamo za sljedeću godinu, kada ćemo obilježiti punih 20 godina od navedenog otkrića. Sljedeća godina, prema odluci Grada Kaštela bit će godina crljenka kaštelanskog, a ona će donijeti puno događanja u kojima će sudjelovati vinari, vinogradari, poklonici i ljubitelji vina te brojni Kaštelani i njihovi gosti – kazao je jedan od organizatora događanja Srećko Radnić.

A vina, koja su se ove večeri kušala nastala su u konobama  Antona Kovača, Ivana Kovača Matele, Jakše Bedalova, Vlade Perišina, Nevena Vuine, Marina Milana, Ante Kuzmanića, Karla Žanića, Antona Kovačeva, Dražana Krole, Ivice Kovačevića i Ivice Radunića.

Osim uzvanika, među kojima su bili i gradonačelnik Denis Ivanović te potpredsjednik Sabora Ante Sanader, sva vina ove je večeri kušao i enolog Goran Zdunić, koji je iznio karakteristike svakog od pojedinih vina te dao ukupnu ocjenu za crljenak kaštelanski proizveden na ovom području.

- Definitivno se radi o izvrsnim uzorcima vina, dakle vidimo da sorta ima svoj pun potencijal, riječ je o dobro strukturiranim crnim vinima, pune arome, dobrog tijela. Kušali smo večeras različite berbe, od 2016. do 2018. godine te se može zaključiti da i godina berbe te vrijeme dozrijevanja ima značajan utjecaj na strukturu vina. Ukupno govoreći o crljenku, riječ je o vinu koje ima jednu eleganciju te svježinu, a pored te svježine ima tanine i s druge strane balans, što je itekako važno za dobro vino, što potrošači znaju cijeniti – kazao je Zdunić.

Pod voditeljskom palicom Sandre Barčot, u marini u Kaštel Gomilici evocirane su uspomene na dane prije 19 godina, kada se počela  mijenjati povijest kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva, a kako je izgledao dolazak stručnjaka u njegov vinograd pri otkrivanju porijekla zinfandela i ono što se dalje događalo, okupljenima je prepričao Ivica Radunić, vlasnik trsa važnog u cijeloj ovoj svjetski poznatoj vinskoj priči. Uz komentare samih vinara o nastajanju i specifičnostima njihovih vina, nazočni su se mogli upoznati i s brojnim priznanjima koja su na natjecanjima dobila pojedina vina od crljenka kaštelanskog.
Da bi kušanje vina, pod zvijezdama iznad Kaštela bilo potpuno, ove su se večeri degustirali i proizvodi Ribe Dražin, Kaštelanski kolać obitelji Perišin te rižot koji je pripremio jedan od vrhunskih kuhara s ovog prostora Antun Nišević. Posebnom ugođaju doprinijeli su i Mislav Režić te Stipan Popović, glazbeni virtuozi, koji su na poseban način spojili vino i gitare.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: