hren

DODJELJENO ČAK 17 ZLATNIH DIPLOMA
Sedamnaestu godinu zaredom, u tjednu u kojem Kaštelani slave Dan svoga grada, održala se manifestacija posvećena vinu, Večer kaštelanskih vina, u organizaciji društva Bijaći te udruge Kaštelanski crljenak, s koje je kao apsolutni pobjednik večeri izašao vinar Mladen Kuzmanić.

- Ove godine na uzorkovanje je pristiglo 57 uzoraka od 34 kaštelanska vinara koji imaju OPG-ove i to u pet kategorija, bijelo, crno, crno odležano, opolo i kaštelanski crljenak. Za svako vino obavila se laboratorijska analiza, a vina je ocjenjivala stručna komisija – kazao je između ostalog, u uvodu večeri, dopredsjednik društva Bijaći Ivan Carev.

- Zadovoljni smo kvalitetom vina i berbom 2019. Vide se primjene određenih tehnologija, a vidljivo je i  da su se na vinskoj sceni pojavili i neki novi vinari. Posebno smo zadovoljni kvalitetom kaštelanskog crljenka koji imaju dozvolu za stavljanje u promet, svi odreda su dobili visoke ocjene i zlatne diplome. Naglasio bi i izvrsnu kvalitetu pošipa, no neke sorte bijelog vina ponešto su nedorečene – izjavio je jedan od stručnjaka Goran Zdunić s Instituta za jadranske kulture.

Da je kvaliteta vina koja su se natjecala na Večeri kaštelanskih vina bila na visokom nivou svjedoči i 17 zlatnih, 14 srebrnih i sedam brončanih diploma koje su dodijeljene za kvalitetu vina.

U kategoriji bijelih vina pobjeda je otišla Mladenu Kuzmaniću, čiji je pošip osvojio zlatnu diplomu i 86,5 bodova, a ti bodovi bili su mu dovoljni da postane i apsolutni prvak ovogodišnje manifestacije.
Na drugo mjesto plasiralo se vino Ivice Milana sa 85,5 bodova i zlatnom diplomom, dok je 78 bodova i srebrnu diplomu dobilo bijelo vino Ivana Novaka.
Srebrne diplome u ovoj kategoriji još su dobili Mandina Biliškov, Emil Novak, Boris Zec i Dragan Grgantov dok je Jakov Sirovica dobio brončanu diplomu.

- Ovo pobjedničko vino rađeno je od grožđa s područja Marceline, iz vinograda koji se nalazi poviše Gospe Stomorije i po cijeli dan je u suncu, odnosno iz vinograda koji je stalno mažen i pažen. Zemlju gnojimo s prirodnim stajskim gnojem i pazimo na kvalitetu zemlje, Vinograd donosi vrhunsko grožđe, no to grožđe potrebno je i kvalietno obradit, u što nastojimo uvesti što više pozitivnih novitadi – objasnio je tajnu svog dobrog vina Mladen Kuzmanić, naglasivši i činjenicu da zajedno s njim u svemu sudjeluje i njegov brat, što ovo čini pravim obiteljskim poslom.

Među opolima najbolji je onaj iz konobe Ede Jurašina, a pripalo mu je 80,5 bodova i zlatna diploma. Zlatnu diplomu i 80 bodova osvojio je opolo Mladena Kuzmanića, dok je na trećem mjestu ove večeri završio opolo Ivana Novaka, kojem je pripalo 77 bodova i srebrna diploma.
Diplome u ovoj kategoriji i to srebrnog sjaja osvojilo je vino Emila Novaka  te Mandine Biliškov.

U kategoriji crnih vina prvo mjesto pripalo je vinu Dražena Radunića, sa 82 boda i zlatnom diplomom, drugo je vino Antona Kovačeva za kojeg je dobio 81 bod i također zlatnu diplomu, a trećeplasirano je vino Ivice Radunića s osvojenih 79 bodova i srebrnom diplomom. Vina Ede Jurašina te Branka Periše također su osvojila srebrne diplome, dok su Mladen Kuzmanić, Toma Tolić, Marin Viculin, Dragan Grgantov, Šime Vrtlar i Mandina Biliškov za svoja crna vina dobili brončane diplome.

Za odležana crna vina ove su  večeri dodijeljene četiri zlatne diplome i to na prvom mjestu za 86 bodova Anti Gruici, za 82,5 bodova Draženu Zanchiu te za 82 boda trećeplasiranom Branku Periši. Zlatna diploma pripala je i Janku Budanku, dok je srebro pripalo Emilu Novaku, Josipu Novaku te Karlu Žaniću.

Svih  sedam uzoraka crljenka kaštelanskog na ovoj je manifestaciji dobilo visoke ocjene i zlatne diplome, no najbolji od najboljih bio je crljenak iz konobe Antona Kovačeva sa 86 bodova. Drugo mjesto podijelili su Neven Vuina i Ivica Radunić, čija su vina dobila bod manje od Kovačeva. Treće mjesto pripalo je Jakovu Bedalovu, čiji je crljenak dobio 84,5 bodova, a potom slijedi crljenak Ivana Kovača Matele sa 84 boda, Vlade Perišina sa 82 boda i Marina Milana sa 81,5 bodova.

- Za napraviti dobro vino treba uložiti puno truda i dati puno sebe, kaštelanski crljenak je svjetsko vino i predlažem, ne samo kaštelanskim, nego svim hrvatskim vinarima da sade tu sortu te vjerujem da će se rast kvalitete vina kod kaštelanskih vinara preliti na čitavu Dalmaciju pa i Hrvatsku te da ćemo s kvalitetom kaštelanskog crljenka osvajati prva mjesta i u Europi i u svijetu – kazao je Anton Kovačev.

Diplome nagrađenim vinarima ove su večeri uručili saborski zastupnik Ante Sanader, kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, njegovi zamjenici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić, županijski pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić te pomoćnik pročelnika Josip Matas, a nagrade za najuspješnije vinare osigurali su sponzori manifestacije.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: