Dalmatinska vina mogu u svijet

ENOLOGIJA VRHUNSKI AUTORITETI IZ JEDNE OD NAJUGLEDNIJIH AMERIČKIH VINSKIH KUĆA, RIDGE VINEYARDS, POSJETILI DALMACIJU TRAGOM SORTE ZINFANDEL TE NAKON OBILASKA MNOGIH VINOGRADA OCIJENILI:
Neka od vina dalmatinskih vinara koja smo kušali na Pelješcu i Hvaru imaju izvanrednu kvalitetu, zaista su fina i šteta ih je ne pokazati. Ona moraju biti plasirana na svjetsko tržište.

To je način da hrvatska vina steknu svjetsku reputaciju. Prva vina iz bordoških chatoauxa prodala su unaprijed sva francuska vina. Imate barem nekoliko vinara koji bi za Hrvatsku morali i mogli odraditi to osvajanje svjetske reputacije."

Tako je - nakon što je ovih dana na terenu kušao vrhunska dalmatinska vina - kazao čuveni američki enolog Paul Draper, čovjek koji slovi kao živa legenda kalifornijskog vinarstva i autor najbolje varijante vina zinfandela, toliko dobrog da se po njemu mjere svi ostali vrhunski zinfandeli.

Paul Draper, tvinemaker iz jedne od najuglednijih američkih vinskih kuća Ridge Vineyards, ovih je dana s njezinim potpredsjednikom Davidom S. Gatesom obilazio Dalmaciju istražujući domovinu najomiljenijeg američkog vina zinfandela. S profesorima sa zagrebačke Agronomije Ivanom Pejićem i Edijem Maletićem najprije su obišli vinograd Ivice Radunića, gdje je pronađen prvi trs zinfandela u Europi, koji je ovdje stoljećima živio kao kaštelanski crljenak. U Kaštelima su kušana Radunićeva vina i ona Kaštelacoopa, a potom u Institutu za jadranske kulture u Splitu predstavnici Ridge Vineyardsa obišli su kolekciju autohtonih dalmatinskih sorti i kušali eksperimentalna vina plavca malog i dobričića.

Izuzetni plavci s Dingača

S kakvim dojmovima se Paul Draper i David S. Gates vraćaju iz Dalmacije u Ameriku?

- Plavci s Dingača, nekoliko godina stari, izuzetni su. Osjećam ih kao miks vrlo starog vina zinfandela i nebiola, podsjećaju na izuzetno dobar stari barolo, samo su tamnija i punija, možda malo tvrda, ali su zaista prekrasna, jedinstvena vina - veli David S. Gates.

-  Neka od najboljih vina na svijetu napravljena su u malim porodičnim vinarijama tradicionalnom metodom. Činjenica je da vina koja su odnjegovana u manjim vinarijama imaju više duše, šarma, individualnosti. Sa zadovoljstvom smo kušali izvanredna vina plavca malog. Sjajan je posebno dingač PZ Dingač, koji radi enolog Radoslav Pezo. Kušali smo i neka domaća vina običnih ljudi i to su dobra vina. Nisu izvanredna, ali ni za jedno od tih koja smo probali ne bi se moglo reći daje loše vino - kazao je Paul Draper.

Neka od vina iz Dalmacije odmah su, već ovog vikenda, poslana u Ameriku. Kako je Ridge Vinevards, jedna od najpoznatijih vinarija SAD-a, izuzetno zainteresirana za sve stoje vezano uz zinfandel, njegovu povijest i sve što se oko njega događa, čak je financijski potpomogla hrvatske znanstvenike u projektu daljnjeg istraživanja zinfandela, odnosno kaštelanskog crljenka (ili pripridraga ili tribidraga, što su mu sinonimi).

U Ridge Vinevardsu su, rekoše, posebno zainteresirani i za sadni materijal kaštelanskog crljenka koji bi htjeli posaditi u Kaliforniji i usporediti na tom prostoru sa svojim zinfanđelom.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl
www.crljenak.com