Dodijeljene diplome polaznicima Vinogradarske škole u Kaštelima

U Stomoriji u Kaštelima su u srijedu 26.06.2007.  podijeljene diplome vinarima-vinogradarima, koji su pohađali nastavu u trajanju od šest tjedana u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Sinj. Vinogradarsku školu uspješno su završila šezdeset I dva polaznika s područja Kaštela, Splita, Solina i Trogira, koji su sada i stručno osposobljeni za bavljenje vinogradarstvom, a na policama trgovina se može naći vino proizvedeno od grožđa iz njihovih vinograda.

Među polaznicima Vinogradarske škole, na čijim su teoretskim ipraktičnim predavanjima (koja su organizirana u Gradskoj vijećnici i u pojedinim vinogradima) sudjelovali skoro svi kaštelanski registrirani proizvođači vina, našli su se i Ivan Čagalj, pročelnik za gospodarstvo u Gradskoj upravi Kaštela i Ivan Kovač, Gradski vijećnik. Polaznicima tečaja jednu trećinu sredstava za troškove podmirio je Grad Kaštela, jednu trećinu platila je Županija splitsko-dalmatinska, a ostatak troškova su podmirili polaznici osobno.
Inače, vinogradarska škola je službeno sa radom počela u Kaštel Sućurcu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta iz Sinja, a praktični i terenski dio nastave održavao se u vinogradima i podrumima.

Kao mentor angažiran je dipl.ng.agr.AnteVuletin , a uz njega su predavanja držali I dipl.ing.Ferdinand Puljić, mr.Josip Gugić, mr. Ivana upić i prof. Živko Skračić. Prema zakonu, vinogradarsku školu moraju završiti svi vinogradari i vinari sa područja Županije splitsko-dalmatinske koji svoje proizvode namjeravaju plasirati na tržište, a nemaju završenu odgovarajuću stručnu spremu.

Iako se većina polaznika može pohvaliti velikim i dugogodišnjim iskustvom u vinogradarstvu, svi diplomanti su se složili kako nije bilo na odmet završiti ovu školu, gdje su dobili stručne I konkretne odgovore na sva pitanja.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 
Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl
www.crljenak.com