Nije lagan put do trsa punog grožđa

POVIJEST I BUDUĆNOST Vinogradarska škola na praksi u Stomoriji
Nastava će trajati šest tjedana, tri puta po tri do četiri školska sata uz terensku i praktičnu nastavu u vinogradima i podrumima. U Kaštel Sućurcu je počela s radom vinogradarska škola, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta iz Sinja. Upisano je 60-ak zainteresiranih iz Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

- Nastava će trajati  šest tjedana, tri puta po tri do četiri školska sata uz terensku i praktičnu nastavu u vinogradima i podrumima.  Uz dipl.ing.agr.Antu Vuletina kao mentora, angažirana su još četiri predavača, dipl.ing.Ferdinand Puljić, mr.Josip Gugić, mr.Ivana Župić i prof.Živko Skračić – objasnio je Jerko Ivandić, voditelj škole iz Sinja.

Inače, da podsjetimo vinogradarsku školu moraju završiti svi vinogradari i vinari koji namjeravaju prodavati vino, a nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Tako je među polaznicima čak i Ivica Čagalj, dipl.agronom koji nema smjer vinogradarstva. Od Trogirana popričali smo s Marinkom Brešanom, koji ima 10-ak tisuća trsova.

– Imam vinograde u Krbanima i poviše Plivina pogona u Planome, a lani sam posadio 1250 loza plavca malog u Pantani. Nekada se od toliko loza moglo živjeti, ali danas je sve teže. Radim u škveru pa se nekako pokrivam – rekao je Brešan i naglasio kako unatoč dugogodišnjem obiteljskom iskustvu u vinogradarstvu nije na odmet završiti i ovu školu, gdje uz ostalo mogu otkloniti sve nedoumice, kako u vinogradu tako i u podrumu.

Nožić za navrtanje

Prva terenska nastava održana je u nedjelju, 20.svibnja u vinogradaru mentora Ante Vuletina u kaštelanskim Stomorijama. Radi se o vinogradu s više od tri tisuće trsa starosti od jedne do pet godina. Premda većina polaznima već ima iskustvo u svojim vinogradima, bilo je zanimljivo vidjeti raznolikost sorti i način uzgoja. Uz sadašnje stanje u vinogradima, Vuletin je ukratko podsjetio i na bogatu kaštelansku vinogradarsku povijest. Tako je zanimljivo kako su Kaštela bila među rijetkim mjestima, koja su poprilično spremno dočekala bolest filokseru. Naime, u Sućurcu je tada bio podignut matičnjak na 5 ha, a težaci su se obučavali kako bi sami cijepili vinovu lozu i tako podizali nove vinograde. Inače, vinogradarska je škola postojala čak i na samom početku 19. st.

– U Arbanasima, kod Zadra, bila je poznata navrtačka škola koju je pohađao i moj djeda. Po završetku škole učenici su na dar dobivali nožić i brus za navrtanje. Tako je po nekoliko ljudi u svakom selu bilo obučeno za navrtanje, pa su vinogradi u par godina bili obnovljeni – rekao je Vuletin.

Izvor: Trogirski list


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 
Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl
www.crljenak.com