hren

PRIZNANJE ZA KAŠTELANSKO -TRILJSKOG VINARA
Iako se Dražan Krolo ne može nazvati tipičnim kaštelanskim vinarom, jer unatoč kaštelanskoj adresi, grožđe bere i proizvodi vino u malom mjestu Strmendolac u triljskom kraju, već nekoliko godina uspješno  promovira kaštelansko i dalmatinsko vinarstvo, a jedna od promocija odvija se upravo ovih dana u kanadskom Vancouveru.

Prije nešto više od 12 godina, Dražan Krolo odlučio se, uz građevinarstvo i uslužne djelatnosti kojima se bavi njegova tvrtka Krolo-dom, posvetiti i uzgoju grožđa te proizvodnji vina. Time je, na jedan način, nastavio tradiciju svoje obitelji, koja se vinogradarstvom bavila stoljećima, doduše amaterski i za svoje potrebe.

A u ovih 12 godina, od kada je utemeljena vinarija Krolo i prve berbe, napravilo se mnogo toga. Od početnih boca vina, danas vinarija Krolo posjeduje šest hektara vinograda, a godišnja proizvodnja vina popela se na nekoliko desetaka tisuća boca. O grožđu i vinu skrbe stručnjaci, tim koji uz Dražana predvodi i njegova supruga Karolina.

Zahvaljujući miješanju kontinentalne i mediteranske klime na području Strmendoca gdje su smješteni vinogradi, vina iz vinarije Krolo imaju onaj jedan poseban touch, pa su Krolini cabernet sauvignon, merlot, kaštelanski crljenak, chardonnay i pošip, bez problema našli put do poznavatelja vina i krajnjih konzumenata, posebno uz gastronomske delicije.

Upravo tako, uz vrhunske gastronomske delicije, ovih dana, a uz suradnju sa tvrtkom Domovina vino, sva Krolina vina imat će priliku kušati i uzvanici, gosti te posjetitelji međunarodnog festivala vina u kanadskom Vancouveru VanWineFest.
Ovo događanje veliki je i jedan od najstarijih festivala hrane i vina, koji osim informativnog i edukacijskog karaktera pruža priliku vinarima za svjetsku promidžbu. Tijekom deset dana, od 24. veljače do 3. ožujka, na festivalu će se održati oko 50 različitih događanja, a „srce“ festivala je sala za degustiranje u kojoj će se moći kušati više od tisuću različitih vina sa svih kontinenata, proizvedena u nešto manje od 200 vinarija Kanade, SAD-a, Novog Zelenda, Australije, Južne Amerike, Japana te europskih država poput Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske  i Hrvatske, a određena vina moći će se degustirati i na seminarima, radionicama te na organiziranim večerima.

Hrvatska vina posebno se predstavljaju na večeri „Okusi Hrvatske“ i to Krolina vina iz Srednje Dalmacije, vina vinarije Coronica iz Umaga te vina vinarije Korta Katarina s Pelješca.

- Istražite hrvatska vina tri poznata vinara s istarskog poluotoka te dalmatinske obale i otoka,  u kombinaciji s vrhunskom kuhinjom kuhara Lee Coopera iz L'Abattoira . Uživajte u izuzetnim vinima od grožđa jedinstvenog za Hrvatsku, od izvornog svijeta zinfandela do pošipa, plavca malog i vina od grožđa istarskog terana i malvazije – stoji u najavi ove večere za koju su se ulaznice, po cijeni od 175 eura, prodale rekordnom brzinom.

Bilo je zanimljivo vidjeti jelovnik ove večere, a uz svaki slijed prezentirat će se drugo vino. Tek da dočaramo dio onoga što se nudi, kažimo da će se Krolo Pošip Barrique iz 2016. piti uz kanapee i ružičaste kapice s grejpom te pečene kamenice s maslacem od češnjaka i crnim tartufima. Krolo Cabernet sauvignon Merlot 2013. točit će se uz tartar od janjetine s glazurom od trešnje, dok će kaštelanski crljenak odlično pasati uz različite vrste sira poslužene s krastavcima, sušenim voćem i slično.

Iako su vina vinarije Krolo već našla svoj put izvan granica Hrvatske, ovaj festival bit će odlična prilika za otvaranje dodatnih tržišta, ne samo Kroli, već i nekima od drugih dalmatinskih i kaštelanskih vinara.

Povodom prezentacije njegovih vina u Kanadi, Hrvatski radio Vancouver snimio je s Dražanom Krolom i kratki intervju, koji možete poslušati u nastavku…


KOMENTARI: