Evo ovako je bilo prilikom berbe jedne od nekoliko sorti grožđa koje će ove godine Udruga Kaštelanski Crljenak ubrati i preraditi. Ovaj put bralo se grožđe sorte Plavac mali cca. 500 kg, koje će članovi Udruge Kaštelanski Crljenak preraditi i čime će vrednovati gospodarski potencijal ove sorte na području Kaštela. Plavac je izvrsne tehnološke zrelosti karakteristične za ovu sortu. Na grozdu se vide tri stupnja zrenja suvica, tamno crna zrna i zelena zrna.

Plavac je imao 19,20 sladora i 4,15 kiseline. Premda je ova godina bila kišovita sorta Plavac mali je dala iznad prosječni kvalitet.

U tijeku berbe članovi udruge su se podsjetili na prčenje konja, na način na koji su naši očevi i djedovi u prošlim vremenima transportirali grožđe do svojih konoba na preradu.

Berba je završena u konobi gdje se grožđe samlilo  i prepustilo spontanoj prirodnoj fermentaciji , a berači su se poslužili tradicionalnim jelima koja su se služila u jematvi.

Tradicionalni jelovnik u jematvi:              Vino

Panibrod                                                Vlaška (bilo)
Leša Junetina sa kiselin kupuson                 Babica (crno)
Bravetina na gradele sa zrnima grožđa         Opol (roze)
Paradižot                                               Prošek (slatko)

Udruga Kaštelanski Crljenak u svojim planovima za ovu godinu planira vinofikaciju (napraviti vino) od šest sorti kaštelanskog grožđa:
Vlaška, Mladinka, Plavac, Vranac, Glavinuša, Ninćuša, te Opol (mješavina kaštelanskih sorti), Prošek, kupaža Vlaška i Mladinka, kupaža kaštelanskih sorti crnog grožđa. 

Ovi planovi su vezani za praktično vrednovanje gospodarskog potencijala autohtonih kaštelanskih sorata grožđa.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)