VINO & KINO SUMMER EDITION
Čašica dobrog vina uz film je odlična već dobro provjerena kombinacija bilo da ste u svome domu ili na nekoj ljetnoj terasi dok ste na godišnjem odmoru. To su nam potvrdili i organizatori vinsko- filmskog događanja koje je održano sinoć u hotelu Baletna škola u Kaštel Kambelovcu. Uz  talijanskog sommeliera Tiziana Cacciania na Vino & kino summer edition sudjelovala je i autorica vinskog bloga Wine Time Experience, Jelene Bulum koja je trenutno na postdiplomskom iz filmografije.

Jako volim gledati film uz čašu vina i u moru filmova koje sam pogledala shvatila sam da u mnogim filmovima vino igra vrlo važnu ulogu – kazala nam je Bulum i dodala da se često puta dogodi da upravo scena s vinom promijeni tijek radnje. Kako je vino  svojevrsna umjetnost te ga je lijepo povezivati s drugim umjetnostima, Bulum je zajedno sa sommelierom Caccianiom  napravila film koji prikazuje pet scena iz talijanskih filmskih klasika koje su obavezno štivo za svakog vinoljupca – istaknula je Bulum.

Vino ima jaku simboliku. Može se uživati s puno više osjetila, ne samo nosom i nepcem. Na svojem blogu  Jelena Bulum uvijek pokušavam spojiti vino i film, pa čak i glazbu. Puno puta mi se dogodi da idem na neko događanje i kad popijem čašu vina dođe mi u misli neka glazba. Odjednom proradi mašta. Vino je velika inspiracija – oduševljeno je kazala Bulum.

Na vinsko-filmskom događanju održana je degustacija vrhunskih vina s talijanskim oznakama kontroliranog i garantiranog zemljopisnog porijekla. Iz više od deset renomiranih vinarija iz talijanske regije Marche koju često nazivaju i drugom Toscanom. Posjetitelji su imali priliku kušati neka od najpoznatijih vina isključivo autohtonih vinskih sorti kao što su: Rosso Connero, Verdicchio dei Castelli di Jesi i Lacrima di Morro d'Alba. Uz vina  posluženi su i specijaliteti mediteranske kuhinje koji se spremaju u restoranu Baletna škola. Uz pršut, sir i francusku salatu ponuđeni su pržene lignje na kolutiće, prženi gavuni, repići od kozica, crni rižot, njoki s dimljenim lososom i kozicama te pileći ražnjići i povrće na žaru, a od deserta guštalo se uz rožatu, tiramisu i torte.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)