Konoba iz koje vina odlaze u Ameriku i Dansku

KRATAK POSJET VINARIJI VUINA
I dok je ovih dana u maslinicima na obroncima Kozjaka sve živo, u kaštelanskim vinogradima sada vlada tišina. Nakon skoro dvomjesečne berbe vinogradari su svoje poslove preselili u konobe, gdje zbrajaju plodove svog rada i prirode.

Maslinari su, uspoređujući ovu s prethodnom godinom, uglavnom zadovoljni urodom, a za otkriti kako su zadovoljni vinogradari, zavirili smo u jednu od kaštelanskih konoba, i to onu jednog od najpoznatijih kaštelanskih vinara, Nevena Vuine u Kaštel Štafiliću.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

- Ova godina bila je zahtjevna, a mogu je ocjeniti dobrom. Nije loša kao prošlogodišnja, no nije ni izvrsna, kakve su bile poneke prije. Velika vrućina u dijelu ovog ljeta i dugotrajne kiše pred samu berbu, ipak su ostavile traga – odgovorio je na naše pitanje Vuina, koji  uglavnom u proizvodnji vina koristi grožđe iz svojih vinograda koji se rasprostiru na približno 1,5 ha zemljišta na padinama zapadnog dijela Kozjaka.


Neven Vuina

No, bila godina malo lošija ili bolja, ovaj kaštelanski vinogradar i vinar, od nje će već poslovično nastojati izvući maksimum, pa će se njegova vina i ove godine naći na stolovima diljem Hrvatske, ali i šire.

Vinogradarstvo i vinarstvo u obitelji Vuina je tradicija, koju je Neven nastavio nakon smrti oca.  No, tu tradiciju podigao je na jedan daleko viši nivo pa je tako glavni posao i izvor prihoda njegove obitelji upravo vinarstvo. Bio je jedan od prvih Kaštelana koji su proizvodnju i prodaju vina komercijalizirali i predstavili kaštelanska vina s etiketom, te tako otvorio put i drugim kaštelanskim vinarima na tržištu vina. Isto tako, među prvima u Kaštelima svoju je proizvodnju uskladio sa zahtjevnim propisima Europske unije i osigurao siguran nastavak u proizvodnji vina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Njegov plavac, plavac barrique, babica i crljenak kaštelanski, koji nose nazive Stafileo, nakon više godina truda i angažmana, danas mogu kušati gosti u vinskim barovima u Dalmaciji, Zagrebu, gradovima Slavonije, ali i u dalekom Čikagu, gdje već nekoliko godina redovno naručuju njegova vina, a od nedavno i na sjeveru Europe, u Danskoj.

- Gdje se u ovom trenutku sve mogu piti vina izašla iz moje konobe, točno ne znam, jer se prodaja vrši preko distributera, a i turisti koji navraćaju u moju konobu, kušaju vino i poneku bocu odnesu sa sobom, dolaze iz svih krajeva svijeta – objasnio je Vuina.

No, poput drugih kaštelanskih vinara, najteže se „probija“ upravo na kaštelanskom i splitskom tržištu. Tek rijetki restorani u Kaštelima i Splitu u svojoj ponudi imaju kaštelanska vina, pa nije rijetko da gostu, koji traži vino iz kraja u kojem se nalazi, ugostitelji ponude vina s Pelješca, Hvara ili Visa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zadnjih godina nešto se na tom planu pomiče naprijed s crljenkom kaštelanskim, no konzumenti vina još nisu u potpunosti upoznati o kakvom se vinu radi.

- Turistima i gostima naziv crljenak kaštelanski često ne znači mnogo i teško se odlučuju za njegovu konzumaciju. No, u tom slučaju treba im ukazati da se radi o zinfandelu. A za nešto tako, kao i učinkovitu promociju potreban je angažman i vinara i ugostitelja i turističkih djelatnika, koji mora dovesti do toga da ovaj brend bude poznat i prepoznatljiv – ustvrdio je Vuina i nadodao kako je upravo crljenak kaštelanski puno pomogao u otvaranju priče o kaštelanskim vinima.

- Mi imamo odlične plavce, no ne možemo se „boriti“ s plavcima s Hvara ili Pelješca, koji su općepoznati. I upravo zato crljenak kaštelanski, kojeg nemamo mnogo u Hrvatskoj, treba biti naša okosnica, koja će pomoći u promociji ostalih kaštelanskih vina – zaključuje ovaj štafilićki vinar, koji u proizvodnji vina prati sve znanstvene i stručne savjete, ali jednim dijelom koristi i ono dobro što nosi tradicijska proizvodnja vina.

Vinogradi, konoba, bačve, vino, marketing, administracija, prodaja.... poslovi su to koji od vinara poput Vuine traže snagu, energiju, znanje i vrijeme.
I dok neki vinari kažu da im se zbog toga život odvija isključivo u konobama, Vuina s osmijehom kaže kako uz sve obveze ima dovoljno prostora i za slobodno vrijeme, poneki hobi, druženja i putovanje na sajmove vina. A slobodnog vremena nađe zahvaljujući svojoj obitelji, koja mu je od posebne pomoći u profesionalnom radu.
Ni za obiteljsku tradiciju u proizvodnji vina Vuina ne treba biti zabrinut, jer njegova starija kćer Katarina studira vinarstvo na fakultetu u Poreču i već sada, kada je kod kuće, pomaže ocu u vinogradima i konobi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naš posjet vinariji Vuina „krstili“ smo kušanjem Stafileo crljenka kaštelanskog. Kušali i ocjenili visokom ocjenom. Možda crljenak kaštelanski ne bi bio naš prvi izbor među vinima, ali njegova posebna svojstva priču o kaštelanskim vinima mogu dići na jednu višu razinu. U tome sudjeluju vrijedni vinari poput Vuine, ali potrebno je sudjelovanje i ostalih nadležnih struktura koje će pomoći konačnom stvaranju brenda kaštelanskog crljenka.

Copyright © 2023. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

www.crljenak.com