ČUVENI AMERIČKI VINAR MILJENKO GRGIĆ FINANCIRAO PODIZANJE ZNAMENA U KAŠTELIMA
U Kaštelima je, na predjelu Gospe Stomorije, u sklopu Biblijskog vrta, zasađen neobičan vinograd. U 12 redova posađeno je po isto toliko vinovih loza, a osim autohtonih kaštelanskih sorti — crljenka kaštelanskog (zinfandela), ninćuše, glavinuše, jutuna i babice — u vinogradu rastu i sorte koje se smatraju najbližim srodnicima crljenku: plavac mali, dobričić, crljenak viški, rogoznička (babić), vranac, drk i plavina.

Nova Udruga

Na ulazu u vinograd postavljena je i spomen-ploča na kojoj stoji: "Sin hrvatski Miljenko Grgić u dalekoj Kaliforniji potakne, a znanost dokaže; zinfandel jest crljenak kaštelanski, roda hrvatskog. O sretnom događaju spomenik težaku i lozi podiže Udruga Biblijski vrt".

Na projektu sadnje ovog vinograda, koji je i sam svojevrsni spomenik, zajednički su radili PZ Kaštelacoop, Udruga Biblijski vrt i Agronomsla fakultet iz Zagreba, a financijsku potporu projektu pružio je poznati hrvatski vinogradar iz Kalifornije, koji je proslavio zinfandel, Miljenko Grgić.

— Loza je najspominjanija biljka u Bibliji i zato je ovaj vinograd opravdano pronašao mjesto u Biblijskom vrtu — kaže nam prof. Ivna Bučan, predsjednica Udruge. Prema njezinim riječima, vinograd ima ne samo spomeničku već i kolekcijsku vrijednost, a ideju o postavljanju spomenika upravo u Kaštelima, otkud je i potekao, podržao je i Grgić.

Padine Kozjaka

Sadnja kaštelanskog crljenka u posljednje vrijeme na području Dalmacije postaje sve učestalija, a kako ova, svjetskoj javnosti sve zanimljivija sorta loze, ne bi ostala rijetka na području Kaštela, otkud i potječe, pobrinut će se i novoosnovana Udruga za zaštitu kaštelanskog crljenka.

Grupa građana okupljenih u ovoj udruzi uputit će kaštelanskim vlastima prijedlog da se zapušteno zemljište i zemljište nepoznatih vlasnika na padinama Kozjaka ponudi u koncesiju potencijalnim vinogradarima, koji bi na tim mjestima sadili upravo crljenak. Za ovom sortom vinove loze u Kaštelima vlada golema potražnja, no izvornog crljenka jako je malo.

Crljenak osvaja Dalmaciju

Na Hvaru se provodi pokusni projekt, i to na dvije tisuće metara četvornih zemljišta u Svetoj Nedjelji gdje je zasađeno do 200 sadnica sorti kaštelanskog crljenka, primitiva, dobriča i plavca malog, a do prvih rezultata istraživanja ovih sorti proći će još najmanje tri godine, dok vinograd ne poraste.

Nekoliko tisuća sadnica crljenka kaštelanskog zasadili bi i Konavljani, a Miljenko Grgić planira sadnju na Pelješcu. Vinogradar i vinar Zlatan Plenković već je zasadio 20 tisuća sadnica talijanskog primitiva, iste sorte kao što je i crljenak.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)