BALOTAŠI DOBRI VINARI
U ugodnoj i veseloj atmosferi prošla je i ovogodišnja fešta mladog vina u Radunu, koju već četvrtu godinu za redom organizira udruga „Prijatelji balota – Božić“, a nakon koje je Radun dobio šampione u pravljenu crnog i bijelog vina.

Udruga balotaša, koja duži niz godina okuplja članove iz četrdesetak radunskih obitelji, na ovakav način obilježava završetak vinogradarskih poslova i krštenje mladog vina, a svoj sud o kvaliteti vina, koja članovi udruge prave u količinama dostatnim tek za konzumaciju u obitelji ili sa prijateljima, treću godinu daju profesionalni somelijeri.

Tako je ove godine žiri koji su činili Anđelko Duvančić, Željko Prgeša, Damir Vuković i Ante Plazonić, odlučili da je između 8 uzoraka u kategoriji mladih bijelih vina, najbolje ono što ga je od debita i maraštine, koji su u Radun stigli iz Ðevrsaka, proizveo Nikola Milić. Drugo mjesto pripalo je njegovom bratu Vinku Miliću za vino od imotske kujunđuše, dok je trećeplasirani bio Ante Hrga za svoje vino iz radunskog vinograda.
U kategoriji mladih crnih vina, od 12 vrsta vina,  prvo je mjesto pripalo Marku Božiću za vino od imotskih crnih sorti grožđa, drugo mjesto zasluženo je pripalo Anti hrgi, dok je treći bio Ivan Melvan, koji babić, žutulju, vlašku i ostale sorte grožđa uzgaja u 90 godina starom vinogradu u selu Visoka.

- Drago mi je reći da su ove godine sva vina zdrava, što je rezultat dobrog grožđa. Isto tako vidi se napredak u kvaliteti okusa svih vina, što pokazuje da ovo događanje iz godine u godinu opravdava svoju svrhu, a to je osim druženja i edukacija te primjena novina, u inače tradicijskoj proizvodnji vina – kazao je ovom prilikom Anđelko Duvančić.

Ovo događanje, kao i često igranje na balote te balotaški turnir koji se održava svake godine u povodu Dana domovinske zahvalnosti,  u nedostatku društvenih sadržaja u ovom kaštelanskom naselju, prilika su za druženje susjeda, razmjene novosti i iskustava.

- Dobro smo organizirani, imamo snage i motivacije i spremni smo uhvatiti se u koštac sa svim radunskim problemima, sudjelovati u fizičkom radu na uređenju infrastrukture, ali prve korake i administraciju ne možemo napraviti i urediti sami. Za to nam je potrebna pomoć gradske vlasti i države, a dok se to ne dogodi mi ćemo i dalje, na ovakav način, raditi na dobrim odnosima i obogaćivanju života u Radunu – zaključio je domaćin cijelog događanja Marko Božić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)