NAGRAÐENA NAJBOLJA KAŠTELANSKA VINA
Stručna komisija koju su činili priznati enolozi, odlučila je da je najbolje vino 8. Večeri kaštelanskih vina, crno vino berba 2009. godine koje je proizveo lukšićki vinar Marin Viculin.

Titulom apsolutnog pobjednika 8. Večeri kaštelanskih vina Viculin se okitio u konkurenciji 40 vinara i 84 uzorka vina i pri tome osvojio zlatnu plaketu.

- Nema nekih posebnih tajni u proizvodnji. Vino je kvalitetno i na ocjenjivanju prošle godine također je dobilo dobre ocjene, a za ove najviše trebala mu je godina dana da dobije dodatne kvalitete. Drago mi je što su i ostala vina u ovoj kategoriji ocjenjena visokim ocjenama što nam govori da su vina u Kaštelima svake godine sve kvalitetnija – kazao nam je kratko Viculin.

Da je njegova konstatacija točna pokazuje podatak da su se među crnim vinima berba 2009. godine, još tri vina okitila najvišim priznanjima i to ona Nevena Vujine, Jakše Bedalova i Zadruge Kaštelacoop.
I u kategoriji crnih vina berba 2010. dodijeljena je jedna zlatna plaketa i to vinu Dražena Radunića. Vina Drage Gulina i Jakše Šegvića osvojila su srebrnu plaketu. U kategoriji opolo najbolje je vino Jakše Bedalova, potom Vlade Perišina i Emila Novaka. Sva tri vina osvojila su bodove dostatne za srebrnu plaketu.

U kategoriji bijelih vina ponovo je najbolje bilo vino Jakše Bedalova za koje je dobio srebrnu plaketu kao i njegove kolege vinari drugoplasirani Ante Kuzmanić i trećeplasirani Ivica Kuzmanić Fradelo. Svi oni dobili su prigodne poklone, od nožica iz kovačije Bašo do demijani i inox bačvi. I ovu Večer uspješno su organizirali poljoprivredna zadruga Kaštelacoop, Udruga za očuvanje kulturne baštine Bijaći i Udruga vinogradara i vinara Crljenak kaštelanski 2001. i to tradicionalno u sklopu proslave Dana grada. Sve vinare i enologe, delegacije iz gradova prijatelja, predstavnike Županije Splitsko-dalmatinske, članove splitskog Rotary kluba, čelnike Grada Kaštela i ostale goste i ovaj put je pozdravio Milivoj Novak, koji se u svom govoru osvrnuo na trud i važnost revitalizacije vinogradarstva i vinarstva na ovim područjima.

Nagrade najboljima uručili su dogradonačelnica Marinka Parčina, dožupan Visko Haladić i gradonačelnik Josip Berket. Pjesnik i književnik Miroslav Luketin Sarajčev podario je nazočnima lipu kaštelansku čakavicu, a klapa Podvorje toplu klapsku pjesmu.

U veselom druženjuuz klapu Cetina, kojemu se u jednom trenutku pridružio i „splitski gradonačelnik“, gosti su proveli nekoliko sati. Zanimljivo je bilo vidjeti i sreću jednog od gostiju, vukovarskog branitelja Petra Janjića Tromblona, koji je, zbog ukidanja svih optužnica ove večeri slavio, kako je kazao, svoj treći rođendan.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)