Tako dobru reklamu za vino Kaštelanski crljenak svijet odavno nije vidio, a da pritom nitko od ljudi iz njegove domovine, Hrvatske, za to ne snosi zasluge. Cijelu stvar iznijeli su Amerikanci tako što su reklamiranjem kalifornijskog vina Zinfandel, ožujskog festivala posvećenog njemu i najavljivanjem velike vinske aukcije u Paso Roblesu, kraju u kojem se ta sorta uzgaja, na istaknuto mjesto digli i naš autohtoni proizvod.

Duhovit pristup

Na prilično duhovit način zapravo su u sjenu pokušali baciti znanstveno dokazanu tvrdnju da je naš Crljenak, kao i talijanski Primitivo, genetski vrlo sličan njihovom Zinfandelu. U tipičnoj proameričkoj formi, koja je ovaj put ispala čak vrlo duhovita, u simpatičnoj skoro pa antireklami za našu probranu vinsku kapljicu, na kraju dvominutne balade zapravo su dali dobar podstrek kupovanju našeg domaćeg, autohtonog hrvatskog proizvoda.

Za uspjeh reklame koja se već zavrtjela na YouTubeu zaslužan je svakako i glavni lik, mačo kalifornijski man, nastupna kombinacija američkog kauboja, težaka i Indiane Jonesa. Pa ako je i glumac, onda je svakako profi koji je odlično obavio svoj posao pred kamerama. Eto, možemo mu zamjeriti tek što je za prepoznatljive hrvatske simbole umjesto Hajduka uzeo navijački dres Dinama, koji baš nekako i nije sljubljen s krajem iz kojeg potječe crljenačka kapljica. Nećemo biti cjepidlake, pa ćemo dignuti prst gore za Crljenak, ali i Zinfandel, koji je, kažu dobri poznavatelji, zapravo i nastao od naših loza.

A onda su ga Amerikanci u nekom već njima uobičajenom tijeku stvari prisvojili, prozvali svojim proizvodom, etiketirali golom američkom produkcijom. U svakom slučaju Crljenak je dobio svoje minute globalne slave. Jamčimo vam nešto malo manje od dvije minute dobre zabave.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)