hren

OD RANIH NEDJELJNIH SATI OBOŽAVATELJI POPULARNOG BENDA OKUPIRALI ULICE I TRGOVE
Čak i bez nezapamćene medijske pažnje, divovske kandže nasađene na stadionskom travnjaku i visoke tehnologije koja je jamčila spektakl, prvi zagrebački nastup U2 zaslužio je atribut koncertne senzacije.

Započevši koncert ubojitim zgodicima s novog albuma Breathe, No Line On The Horizon, Get On Yoru Boots i Magnificient te nastavivši više od dva sata izdati provjerene hitove iz svih faza karijere uz pomno odabrane djeliće tuđih standarda, U2 su odsvirali koncert za pamćenje.

Brojevi poput Beautiful Day i Sunday Bloody Sunday, Pride,  One  Walk On, potvrdili su ih ne samo iznimnu i trajnožareću koncertnu atrakciju s kojom se uspješno mogu ogledati samo rijetki, već i kao veoma utjecajan band s golemim značajem i za aktualnu scenu.

Čuda suvremene tehnologije i divovske pozornice često puta su tek šuškavi staniol koji nadmašuje vrijednost glazbenog sadržaja. U slučaju U2 one su ipak samo marginalije jedne iznimne glazbene priče, u Zagrebu okončane i veličanstvenom koncertnom završnicom.

Nju su pak činile iznimne skladbe Ultra Violet, With Or Withour You i Moment Of Surrender. Teško je vjerovati da će itko od 60-ak tisuća pristaša grupe koji su na Maksimiru plaćali i do 2000 kuna za ulaznice, tako lako zaboraviti večer provedenu s U2.

Inače, u nedjeljno popodne zagrebačkim su ulicama dominirali brojni obožavatelji i posjetitelji koji su već danima očekivali veliki glazbeni spektakl.

Grupe fanova po gradskim trgovima, parkovima i kafićima počele su se okupljati još od ranih jutarnjih sati.

Neobičan je to bio prizor u hrvatskoj metropoli usred ljeta kada se na javnim mjestima mogu pronaći tek rijetki prolaznici, umirovljenici i tranzitni turisti.

Šetnju po gradu u potrazi za zanimljivim prizorima počeli smo pred stadionom u Maksimiru, gdje su se već oko podneva počele okupljati grupice inozemnih gostiju: mađarskih, talijanskih, slovenskih i bosanskih fanova U2-a, uglavnom onih plićeg džepa koji nisu rezervirali sobu u hotelu, nego su se odlučili za zagrijavanje na otvorenom uoči koncerta.

Dvojica Slovenaca, Matej i Borut, na koncert su stigli iz Ljubljane u Zagreb iz jednostavnog razloga što im je ovo bio najbliži grad u kojemu mogu uživo vidjeti omiljeni bend.

- Malo je reći da volimo U2, oni su, po našemu mišljenju, iznad glazbe i iznad rock and rolla. Njihovi koncerti nisu samo zabava i tulum, nego je tu i poseban smisao koji stoji iza cijelog njihova opusa: ideje, stavovi, mirotvorstvo, bunt prema nepravdama svih vrsta - gorljivo su nam objašnjavali.

Pred diktafon su stala i dva Talijana, Luca i Fido iz Verone, koji nisu imali priliku otići na milanski koncert U2-a, pa su se odlučili otisnuti u Zagreb.

Uzbuđenje i sate do početka koncerta krate opuštenim druženjem uz pivo s ostalim sunarodnjacima koje su upoznali tek prije nekoliko minuta. Otkrivaju nam da su ljubitelji U2-a iz faze početka 90-ih i albuma “Achtung Baby”, te “Unforgettable Fire”.

U samom centru grada, na Zrinjevcu, nailazimo na veselu grupicu Bugara, pitamo ih kako su te koji ih motivi dovode na zagrebački dio turneje.

- Moramo se pohvaliti da smo bili još na legendarnom koncertu u Sarajevu 1997. godine. To je bio nevjerojatnim emocijama i atmosferom nabijen koncert. Tada smo bili temperamentni 24-godišnjaci, a danas smo pomalo skulirani zaposleni ljudi u srednjim 30-ima - pripovijedaju mi Bojan, Elica i Cvetja, pristigli iz Sofije u Zagreb.

Po gradu smo najmanje sreli Hrvata i Zagrepčana koji su se za koncert zacijelo pripremali odmarajući se u kućnoj atmosferi uz omiljeni repertoar U2-a.

Izvor: Slobodna Dalmacija
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij