hren

Halloween tikva ...Eto da nismo dobili RTL televiziju ne bismo ni znali da je Noć vještica (Halloween) toliko popularna u nas Hrvata.
Praznik tradicionalno popularan i proslavljan u anglosaksonskim zemljama već nekoliko godina putem masovnih medija pokušava se nasilno “ukorijeniti” i u ovo podneblje u kojem nikad nije bio “proslavljan”, niti je bio dio naše tradicije.
Odjedanput, svjedoci smo, mediji stvaraju sav taj umjetni đir i “hype” oko Noći vještica. Trendsetteri se navlače. Obični kljudi nešto teže. Ali ruku na srce, jeste li se zapitali šta će nam sav taj isforsirani muving oko Noć vještica? Kad smo mi to slavili?

Riskirajući da me smatrate konzervativnim ministrantom moram Vam priznati da mi osobno sav taj popularni ali umjetni stvoren (barem kod nas) đir oko Noći vještica nekako ne šmeka i ne ide. Inače, uvijek sam spreman za feštu i za dobro zabančit, no uoči velikog kršćanskog blagdana Svih svetih i dušnoga dana (dana mrtvih) kada su nam u mislima češće nego inače naši najmiliji koji više nisu s nama, nekako mi se ne da "brijat" na neku Noć vještica. Hmm… to mi ne ide jedno s drugim.

Ovogodišnji Halloween đir u hrvata je čini mi se započeo s Big Brother tjednim zadatkom - skoro 600 tikava tragači za milijunom su trebali izdubiti i u njima svijeću zapaliti (i valjda se pomolit za taj milijun), a sve "u slavu i čast" Noći vještica! Pa je onda došlo na red maskiranje, pa razni kvazi party-ji za elitu, pa za nefalit i u studiju se obavezno mogla vidit tikva... Ajme, koliko su samo upropastili tikvi za promociju ovog nazovi blagdana moglo se nahranit svinja i svinja...

Ma šalu (i malu) nastranu, prvo smo prije koju godinu “dobili” Valentinovo....ali neka, to je blagdan ljubavi, pa zašto ga ne prigrliti iako u našim krajevima nema neku veliku tradiciju?! Barem će se pokoji još zaljubljeni muškarac sjetiti svoje ljepše polovice pa joj eto povodom toga poklonit koji cvit...ka’ nebi on inače, ali eto, ipak je Valentinovo.

Ali Noć vještica? Pa zar nismo imali baš ništa drugo od tog "naprednog" i "kulturnog" zapada pokupit (Noć vještica je, nalazimo u literaturi, izvorno paganski običaj...)? A istodobno se sve više sramimo svojih običaja. Pa dozvoljavamo da se malo po malo zatire i zaboravlja naša bogata tradicija? Zašto bez razmišljanja prihvaćamo sve šta dolazi izvana, iako to ne znači nužno i da je bolje od onog izvorno našeg, a naše prepuštamo zaboravu?!

Ja zato predlažem .... uvedimo mi Dalmatinci DAN SOPARNIKA!

Soparnik - tradicionalno Poljičko jeloPa ćemo lipo umjesto da se gađamo tikvama, lipo peć soparnik i fino se počastit. Puno je prednosti ove fešte: ‘em će mlađe generacije naučit kako se to radi te time i spasit ovu deliciju od zaborava, ‘em ćemo svitu pokazat da i mi nešto za pokazat imamo, nešto izvorno naše... a ne vjerujem da se ne bi i razne TV face rado mašile za koji komadić. I napravile koju eskluzivnu reportažu s recimo Slobinog komina …
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij