hren
SPLITSKI STUDENTI U KOCKI I ISPRED FESBA-A
Studentska inicijativa u četvrtak u 20 sati u klubu Kocka organizira javnu tribinu na kojoj će gosti iznijeti svoje stavove i ciljeve te zajedno odlučiti o akciji blokade Filozofskog fakulteta u Splitu. Na tribini će također sudjelovati delegati iz Zagreba i Zadra.

Studentski zbor  i Udruga Studenti za studente u petak u 12 sati ispred zgrade FESBa organiziraju mirni prosvjed. Ne namjeravaju zauzimati zgradu već glasno i jasno ukazati na svoje zahtjeve.

Pod Marjanom ima skoro 26 tisuća studenata, možda nas pored tolike brojnosti ne bi trebalo čuditi što nema jedinstva u pobuni protiv komercijalizacije školstva, tim više što je riječ o Splitu. Dok neformalna organizacija Studentska inicijativa Split poziva na tribinu u klubu Kocka na kojoj će se vrlo vjerojatno odlučiti za blokadu Filozofskog fakulteta, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Udruga Studenti za studente Split pozvali su studente na miran prosvjed pred zgradom FESBa.

"Program Studentskog zbora i udruge Studenti za studente te način njegovog organiziranja u suprotnosti je sa inicijativama blokada u ostalim gradovima! Smatramo da je njihov najavljeni prosvjed jednokratna i neučinkovita metoda, te u biti samo pokušaj neutralizacije studentskog revolta. Nezavisna Studentska inicijativa je jedina organizacija u Splitu koja pokreće blokadu fakulteta u suglasnosti sa ostalim gradovima i jedina koja ima njihovu podršku." – kažu iz Studentske inicijative.

Udruga Studenti za studente pak tvrdi da su i oni ostvarili kontakt za Zadrom i Zagrebom te da podržavaju njihov prosvjed, što je intrigantno s činjenicom da je predsjednik te udruge dan prije za Slobodnu Dalmaciju izjavio da se pribojava kako bi besplatno studiranje ugrozilo kvalitetu nastave. Ni Studentski zbor nije ostao pošteđen kritika da do jučer nije činio ništa protiv poskupljenja troškova studiranja, već je, naprotiv, pozivao na bankarske prezentacije studentskih kredita.

Dok forumaši zajedničko djelovanje splitskih studentskih formalnih organizacija vide kao pokušaj skupljanja političkih bodova i kredibiliteta u očima studenata, optužena strana cilj vidi u homogeniziranju svih studenata i studentskih organizacija u gradu Splitu zbog zajedničkih ciljeva. Forumašima nisu promakle ni političke konotacije vezane uz neke od organizacija koje organiziraju ili podržavaju prosvjed pred zgradom FESBa.
 
Tko tu koga, možda je najbolje da provjerite na tribini u klubu Kocka, a onda odaberete prosvjed pred FESBom i/ili vjerojatnu blokadu Filozofskog fakulteta ili… fotelju.

Izvor: Splitski portal


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost)

  Samo naprid, hrvatska mladosti! Dajte vi ovoj političkoj diktaturi recite DOSTA kad mi ostali nemamo petlje!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  svaka čast!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  samo naprid

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Prioritet u ovoj državi je teška degradacija svakog intelektualizma: prosvjete, zdravstva, studentskih prava, da bi mogao vladati zna se tko!

  oko 11 godina prije
 • xy (Gost)

  oni nevole da ima puno obrazovani ljudi jer tako lakse manipuliraju.Palili bi oni i libre samo da se mogu vozit u crnin mercedesima i sepurit se

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ministar je biserko! lipo je sredija situaciju. a ja se sićan i 1969. i 1970. i 1971. i onda je kuvalo pa su niki svršili u pržunin a niki u vlasti. da ne bi i ovi put bilo tako?

  oko 11 godina prije
 • neovisni pravaš (Gost)

  Podržajem studente,
  uz napomenu da smo od nastanka samostalne hrvatske dva najbolja ministra ( u svim ministarstvima i vladama ) imali u gosp. Vokič i gosp.Primorcu. Zato čuvajte se manipulacija , sa željom da se izborite za svoja prava.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  i tako su se studenti podilili na mladež adezea oliti nove skojevce i na anarhiode koje badadu i potižedu različite struje u ovo predizborno vrime
  a da jis sve ćeka sigur posal i država znanja, nikor ne bi prosvidova.
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  jel ko bija na današnjem prosvjedu kraj fesba? :upset

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a vidi se ko je na fesbu cim se nesmi niti mirno prosjedovat

  zna se. idemo dalje

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  e he, i pravo počelo sa štrajkom
  luuuuuuuudnicaaaaaaaa
  nismo baš totalni redikuli bespravni kakvim nas smatraju tj za kakve nas na fakultetu drže :sigh

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Za najskuplji projekt u zemlji, pelješki most, koji neće riješit ama baš ništa ima se novaca i u ovoj kriznoj godini. Za obrazovanje bi ga trebalo bit jer se adeze busa godinama o zemlji znanja. Možda oni ne misle na akademsko, nego na svoje, zna se, znanje!

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij