tete a tete

Zahvaljujući studiju Sensoria i Tonču Bakotinu, Kaštela bogatija su za jedan izniman umjetnički projekt, pod nazivom Tête-à-tête, koji donosi audio umjetnost na jedan poseban način. A da je poseban kazuje i činjenica da su u produciranju originalnih skladbi, korištene felge automobila, oklop karburatora, stari telefoni...

Izraz tête-à-tête dolazi iz francuskog jezika i već dugo vremena je internacionaliziran. Ima nekoliko značenja, kao što su tajni sastanak, razgovor licem u lice ili privatni i povjerljivi razgovor, ali koristi se i kao sinonim za intimnu atmosferu, čajni pribor i klupu ili kauč za dvoje.

Studio Sensoria koristi ovaj koncept u svrhu audio umjetnosti, birajući parove umjetnika koji se prvi put vide i upoznaju neposredno prije samog početka sesije.

U sućuračkom studiju Sensoria s producentom Tončem Bakotinom, umjetničkim direktorom Ruzinom Frankulinom i videografom Darkom Škrobonjom nastao je tako projekt Tête-à-tête kojeg vam danas predstavljamo.

Par su činili Ljubica Letnić iz Zagreba i Slovenac Matej Končan Kleemar iz Morske Sobote, koji su se upoznali 30 minuta prije početka sesije.

Ljubici i Kleemaru je trebalo oko pola sata da se priviknu i prilagode jedno drugome, novom studiju, prostoru  i mjestu u kojem nikada nisu bili. Nakon kraćeg traženja, zvučne su kompozicije dolazile u valovima, kao minijature koje su bile izravno povezane s činjenicom da su se dobrovoljno našli u situaciji gdje osluškuju, reagiraju i nadopunjavaju nepoznatog partnera.

Produciranje originalnih skladbi,  u hipu, koristeći felge automobila, oklop karburatora, demehanizirani klavir, MIDI module trigane žicom, Nintendo gameboy, CasioMT65, telefone iz 1970-ih, radio tranzistore i još mnogo toga – nakon nekog vremena činilo se Ljubici i Kleemaru prilično prirodno.

Produkciju Tête-à-tête podržali su Ministarstvo Kulture RH, Grad Kaštela, Zaklada Kultura Nova, Zavod za ENO glasbo z Slovenije i splitski IKS Festival.

Prvi dio...

Drugi dio...

Treći dio...

Četvrti dio...


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno