robot1

Tvrtka Arobotics objavila je snimke iznimno detaljnog humanoidnog robota, a neke korisnike Twittera su video je poprilično prestrašio.

Robota, nazvanog Ameca, dizajnirala je britanska tvrtka Engineered Arts, a tijekom godina objavili su nekoliko videozapisa o robotici na svom YouTube kanalu. Međutim, niti jedan video nije postigao toliku popularnost kao snimka Amece koja je objavljena u srijedu i već je skupila preko 200.000 pregleda.

Video je bio još popularniji na Twitteru, gdje je jedan isječak do petka ujutro pogledan više od 11.6 milijuna puta. Također je imao desetke tisuća retweetova i preko 175 tisuća lajkova.

Video počinje s robotom koji izgleda kao da spava, zatvorenih očiju i blago nagnute glave prema dolje. Ispruživši rame, robot se ubrzo probudi, trepćući na svjetlu dok mu oči promatraju sobu. Zatim nekoliko sekundi gleda svoje ruke prije nego što se nasmiješi kameri.

Neki korisnici su raspravljali o tome je li robot računalno generiran ili nije. Ipak, Engineered Arts tvrdi da Ameca nije CGI, već njegov najnapredniji humanoidni robot do sada, prenosi Newsweek.

Brojni gledatelji su ostali preplašeni realnošću robota

Dok su neki gledatelji bili impresionirani inženjeringom iza robota, isječak je bio malo previše realističan za druge. Internetski streamer i kreator sadržaja J.D. Witherspoon reagirao je na video imajući na umu sudnji dan: "Dajem nam najviše 12 godina", napisao je na Twitteru.

Autor i TV pisac Michael Harriot tvitao je: "Ne. Ovako počinje."

"Brate, jedva čekam da se molim za svoj život pred bijesnim robotom", napisao je YouTuber Joe Santagato.

Uplašene bi gledatelje ipak mogla razveseliti činjenica da Ameca još ne može hodati. PDF datoteke na web stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amecaini pokreti trenutno ograničeni na gornji dio tijela iako tvrtka planira da robot prohoda u budućnosti.

Osim toga, iako se čini da je svjesna zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameca nije opremljena punom umjetnom inteligencijom. Umjesto toga, robot se može smatrati platformom za druge tvrtke za razvoj vlastitog AI softvera.

Naravno, Ameca nije dizajnirana za svjetsku dominaciju. Tvrtka kaže da je Ameca platforma za interakciju čovjeka i robota i da se trenutno prodaje kako bi privukla pozornost na događajima.

"Želite privući pozornost delegata ili novinara?", piše tvrtka na svojoj stranici za iznajmljivanje robota. "Nakon više od 15 godina dizajna i izrade robota za iznajmljivanje, naš stručni tim je usavršio naše vrhunske likove kako bi stvorio pozitivan PR koji neće brzo nestati."

Foto: Screenshot Youtube

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada