vreca spavanje

Ukoliko ste ljubitelj kampiranja, poznato vam je koliko opuštanja, topline i sigurnosti, pruža vreća za spavanje, na kraju dugog dana u prirodi. Možda prije niste koristili vreću za spavanje, ali biste sada željeli isprobati spavanje na otvorenom: pod zvijezdama, ili na plaži...

Nakon uzbudljivog dana u prirodi, ispunjenog različitim aktivnostima, vreća za spavanje je vaša zona udobnosti. Dobra vreća vam pruža toplinu i udobnost, gdje možete napuniti baterije u toku noći, i osvježeni krenuti u novi dan.

Međutim, među stotinama modela vreća za spavanje, nije lako odabrati baš onu - koja je prava za vas.

Najvažnije pitanje koje trebate postaviti sebi prije odabira vreće za spavanje je – Koliko moja vreća za spavanje mora biti topla?

Saznajte koliko će noću biti hladno ili toplo na destinaciji gdje ćete boraviti. Temperature mogu, na pojedinim mjestima, jako varirati u toku dana, ili u odnosu dana i noći. Također, velika je razlika u spavanju pod zaklonom šatora, i na otvorenom, pod nebom. Dalje, ulogu igra i godišnje doba, zbog raznih vremenskih uvjeta napolju.

Prema toplini koju pružaju, vreće za spavanje dijelimo u četiri kategorije:

  • Zimske vreće za spavanje – super-tople vreće za ledene noći kod vanjske temperature od -5 do -18 stupnjeva C.

  • Ljetne vreće za spavanje – odličan izbor kod vanjskih temperatura iznad 10 stupnjeva C.

  • Tri sezone-vreće – koristimo između zimskih i ljetnih, kod temperaturnog raspona između -4 i +9 stupnjeva C. Ovi modeli vreća za spavanje su univerzalni i pokrivaju veliki dio uobičajenih aktivnosti na otvorenom. Bez obzira da li je u pitanju planinarska tura u proljeće ili jesen, te kanu tura ljeti, sa vrećom tri sezone bit ćete dobro opremljeni veći dio godine.

  • Ekspedicijske vreće za spavanje – za ekstremne planinske i zimske ture koje idu do krajnjih granica izdržljivosti, točnije sve od -19 stupnjeva C i hladnije!

Dalje, trebamo odabrati između pernatog ili sintetičkog punjenja naše vreće. Objasnit ćemo glavne razlike:

  • Paperje, kao prirodni proizvod, nenadmašan je materijal za punjenje vreća za spavanje. Osigurava najbolju toplinsku izolaciju u odnosu na zapreminu i težinu. U praksi, ova svojstva daju mnoge prednosti: ove su vreće laganije i kompresibilnije u odnosu na sintetičke. Biti ćete zapanjeni koliko prostora možete napraviti u svom ruksaku sa malom, pernatom vrećom za spavanje!

Upozorenje: paperje se ne smije stvarno smočiti jer tako gubi izolacijsko svojstvo. Ovu vreću morate redovito provjetravati i dobro sušiti!

  • Sintetičko punjenje pokazuje svoju snagu u vlažnim uvjetima, jer i tada održava toplinu, a brzo se suši. Ove su vreće otporne i lake za održavanje. Cijena im je pristupačnija, a nedostatak ovog punjenja je veća težina i manja kompresibilnost. Sintetička vlakna, također, brže gube svoju izdržljivost u odnosu na paperje, stoga je i vijek trajanja ovih vreća za spavanje kraći.

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli pri odluci -  kakva vreća za spavanje vam zaista treba. Sada vam savjetujemo posjetu idealno.rs gdje ćete moći da pogledate ponudu i usporedite cijene, te u dva klika nabavite novu vreću za spavanje pod zvijezdama.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij