nagrada hrvatskog glumista

Ivica Kunčević i Ivanka Boljkovac dobitnici su nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, koje je u četvrtak na konferenciji za novinare objavilo i nominacije za nagrade hrvatskoga glumišta u svim kategorijama za dramu, operu i balet. Nagrade će svečano biti dodijeljene 24. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Za svekoliko umjetničko djelovanje na području drame nagrađen je Ivica Kunčević, za kojega žiri kaže da je pomaknuo granice kazališne umjetnosti i hrvatske kulture općenito, a svojim iznimnim i svestranim umjetničkim opusom trajno promovirao hrvatsko glumište, hrvatsku kazališnu scenu te dramsku umjetnost u cjelini.

Zahvaljujem žiriju, svim mnogobrojnim suradnicima, glumcima, tehnici i cijelom teatarskom pogonu, te naravno, publici, kazao je kratko Kunčević.

Istu nagradu za područje opere dobila je nacionalna prvakinja Ivanka Boljkovac, čije je ime, kaže se u obrazloženju, dominiralo scenom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu punih 40 godina, da bi se ove godine povukla u zasluženu mirovinu. Njezinu blistavu karijeru obilježili su snažni, karakterni i zahtjevni likovi kojima obiluje operna literatura, a koje je dobitnica svladavala s lakoćom, ozbiljnošću i pravim nadahnućem.

Taj najznačajniji kazališni događaj održava se već 29 godina 24. studenoga, na dan kad je na sceni Zemaljskog kazališta, današnjega HNK-a u Zagrebu, prije 161 godinu prvi put odigrana kazališna predstava na hrvatskom jeziku.

Prethodne svečane dodjele bile su scenski realizirane na visokom umjetničkom nivou te imale veliku gledanost, istaknuli su na konferenciji za medije i podsjetili da je prošlogodišnju dodjelu ukrala pandemija koronavirusa.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti Ivanu Penoviću, Bernardu Tomiću, Matiji Čigiru, Karlu Mrkši, Pavlu Vrkljanu, Domagoju Jankoviću i Lani Barić za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti Franza Kafke u predstavi "Proces Kafka" Teatra &TD iz Zagreba.

Istu nagradu dobio je Zlatko Vitez, koji je, kaže se u obrazloženju, dosegnuo vrhunac umjetničkog djelovanja kroz pomno odabrane tekstove Miroslava Krleže, na temu Hrvatske i Europe, kojima se bavi čitav svoj život i u kojima se iskazao i kao vješt dramaturg i kao redatelj i kao interpret tekstova kojima je služio, iskazavši svoje poštovanje i odanost velikom piscu.

Uz navedene nagrade, žiriji za dramu, operu i balet izvijestili su o nominacijama u 28 kategorija.

Predsjednik žirija za balet Svebor Sečak podsjetio je da se nagrade za balet bijenalno izmjenjuju s umjetnicima iz suvremenog plesa te napomenuo da balet već duže nije imao nagradu za životno djelo, te je preporučio Društvu da za sljedeće dvije godine promisli i o nekom od baletnih doaj


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada