spanjolska

Kratkometražni animirani hrvatski filmovi prikazuju se ovih dana u programima dva  prestižna europska festivala posvećena kratkom metru - u švedskoj Uppsali i u španjolskom Bilbau. 

Hrvatski audiovizualni centar izvijesti je da se kratkometražni lutka film autora Brune Razuma "Vidiš li ih ti?" prikazuje u međunarodnom natjecateljskom programu 40. izdanja Festivala kratkometražnog filma u Uppsali, koji traje do 31. listopada. 

Film, nastao u produkciji Zagreb filma, sudjelovao je dosad na nizu regijskih i europskih festivala, a u Švedskoj je dio programskog bloka "Duhovi u staklu".

Isti festival donosi i hrvatski animirani film "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, u sklopu programa "Queer", na kojem se prikazuje sedam najboljih svjetskih naslova LGBTQ tematike. 

Nakon prošlogodišnje premijere u Anibaru film je bio na festivalima u Španjolskoj, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Turskoj, SAD-u, Kanadi, osvojivši mnoge nagrade i priznanja.

Članica međunarodnog žirija koji odlučuje o najboljem filmu natjecateljskog programa je hrvatska filmašica Inja Korać, selektorica Motovunskih kratkih, producentica programa Industry Zagreb Film Festivala, programska koordinatorica i selektorica Motovun Film Festivala (Motovunski kratki i Buzz@teen) te selektorica i edukatorica za Beldocs festival. 

Festival kratkometražnog filma u Uppsali ove godine slavi 40. rođendan najveći je te vrste u Švedskoj i jedan od najvažnijih festivala kratkog filma u Europi. 

Pobjednički naslovi međunarodne i nacionalne konkurencije automatski postaju kvalificirani kandidati za nominaciju za nagradu Oscar, kao i za nagradu Europske filmske akademije i nagradu Britanske filmske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). 

Animirani film "Sjene" Dee Jagić prikazuje se na još jednom europskom festivalu čiji se pobjednički filmovi automatski kvalificiraju za nominaciju za Oscara - Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u španjolskom Bilbau – Zinebi, čije se 63. izdanje održava od 12. do 19. studenog. 

Ta alegorijska priča o borbi s vlastitim demonima prikazuje se u glavnom natjecateljskom programu festivala, a nastala je u produkciji Kreativnog sindikata. 

Zinebi je najveći međunarodni festival u kategoriji dokumentarnog i kratkometražnog filma u Španjolskoj, a posvećen je promociji autora koji tek počinju svoje karijere. 

Od 1974. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata), a osim za nagradu Oscar, pobjednički naslovi također su kvalificirani za nominacije za BAFTA-u, Europsku filmsku nagradu i Nagradu Goya španjolske Akademije filmske umjetnosti i znanosti.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada