globalno zatopljenje klimatske promjene

Od sljedećeg mjeseca više se neće moći kupovati oglasi na Googleu, niti zarađivati na videozapisima u kojima se objavljuju dezinformacije oko klimatskih promjena. 

Google nastavlja s pokušajima sprječavanja širenja lažnih vijesti koje se objavljuju i šire putem njihovih različitih kanala. Još prošle godine na Googleu i YouTubeu najavili su kako neće omogućiti objavljivanje lažnih vijesti i dezinformacija vezanih uz cjepivo protiv novog koronavirusa, a prošli tjedan iz YouTubea najavili su zabranu općenitog antivakserskog sadržaja. Nakon obračuna s protivnicima cijepljenja, iz Googlea su sada najavili promjene s kojima će zabraniti sadržaj u kojem se negiraju klimatske promjene.

Promjene će implementirati na dva načina. Jedan od njih će se odnositi na oglašivače i izdavačke partnere koji koriste Googleove oglase kako bi na svojim stanicama širili dezinformacije o klimatskim promjenama, dok se drugi dio odnosi na kreatore koji su dio partnerskog programa YouTubea te zarađuju na videozapisima šireći lažne vijesti o klimatskim promjenama.

Nova pravila prvenstveno će se odnositi na one koji tvrde da su klimatske promjene laž i prevara te koji negiraju da na klimatske promjene utječe emisija stakleničkih plinova, kao i ljudski faktor, odnosno informacije koje su kontradiktorne znanstvenom konsenzusu oko postojanja i uzroka klimatskih promjena. Zabrana prikaza oglasa i monetizacije neće se odnositi na sve teme vezane uz klimatske promjene poput informativnih debata o klimatskim promjenama i znanstvenih istraživanja.

Google se do sada često našao na udaru kritika američkog Kongresa i klimatskih aktivista zbog omogućavanja kupovine oglasa na tražilici u kojem različite organizacije i interesne grupe negiraju klimatske promjene. Od sljedećeg mjeseca, kada nova pravila stupaju na snagu, to više neće biti moguće.

Foto: Getty Image

Izvor: Zimo.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno