hren

ZNANSTVENICI su u međuzvjezdanom prostoru naše galaksije pronašli novo i pomalo bizarno nebesko tijelo koje ih je toliko zbunilo da su mu dali nadimak Slučajnost (engl. accident).
Slučajnost podsjeća na smeđeg patuljka, svemirsko tijelo koje se nalazi između najvećih planeta i najsitnijih zvijezda, ali nije dovoljno veliko da izazove fuzijske reakcije zbog kojih zvijezde imaju takav sjaj.

No smeđi patuljci su obično mladi objekti, a stručnjaci iz Caltecha su otkrili da je Slučajnost stara između 10 i 13 milijardi godina. To znači da su vjerojatno otkrili potpuno novu kategoriju nebeskog tijela koje je do sada bilo nepoznato znanosti.

Slučajno otkriće

Slučajnost je dobila svoj nadimak jer su znanstvenici ovo tijelo našli pukim slučajem. Službeni naziv ovog tijela je WISEA J153429.75-104303.3. Ono se podudara s prigušenim spektrom tipičnog smeđeg patuljka, no ipak gori jače na drugim valnim duljinama, piše Futurism.

Slučajnost je zapravo zbunila znanstvenike jer je bila slaba na nekim ključnim valnim duljinama, što sugerira da je jako hladna (i stara), ali žarka u drugima, što ukazuje na višu temperaturu.

"Ovaj objekt odudara od svih naših očekivanja", rekao je astrofizičar Davy Kirkpatrick s Caltecha.

Drevna povijest

Ovi naizgled kontradiktorni podaci - koji ukazuju na to da je Slučajnost i neobično topla i hladna - u konačnici daju prikaz nebeskog tijela koje je dvostruko starije od tipičnog smeđeg patuljka i koje je stoga nastalo kada je galaksija imala vrlo različit kemijski sastav.

Kada su stručnjaci utvrdili da je ovaj objekt udaljen od Zemlje oko 50 svjetlosnih godina, shvatili su da se kreće jako brzo, oko 800.000 km/h. To znači da se Slučajnost kreće mnogo brže od ostalih smeđih patuljaka za koje se zna da su na ovoj udaljenosti od Zemlje i da vjerojatno već duže vrijeme obilazi galaksiju, pri čemu se susretala s drugim masivnim tijelima koja su je ubrzavala svojom gravitacijom, navodi NASA.

"Iznenađenje je pronaći ga u našem dvorištu"

"Nije iznenađujuće pronaći ovako starog smeđeg patuljka, ali je iznenađenje pronaći ga u našem dvorištu. Očekivali smo da ovako stari smeđi patuljci postoje, ali smo također očekivali da će biti nevjerojatno rijetki. Šansa da ga pronađemo tako blizu Sunčevog sustava je ili sretna slučajnost ili su oni češći nego što smo mislili", rekao je astrofizičar Federico Marocco s Caltecha.

Istraživanje naziva The Enigmatic Brown Dwarf WISEA J153429.75-104303.3 (a.k.a. "The Accident") objavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij