hren

Manipulativni, loši šefovi koriste različite komunikacijske strategije s jednom, jasnom namjerom i ciljem: uvjeriti vas i natjerati da vlastite prioritete podredite interesima tvrtke

Određene poruke i rečenice koje vam upućuje vaš nadređeni mogu imati itekako loše namjere. Naime, loši šefovi nerijetko se služe određenim rečenicama kako bi zaposlenike natjerali da budu poslušni, drže glavu dolje, šute i rade znatno dulje od radnog vremena. Nemojte se dati zavarati i svakako obratite pažnju ako vam uputi jednu od ovih šest rečenica.

Posao je tvoja obitelj

Upotrebu riječi obitelj loši šefovi vrlo često koriste kako bi osigurali da zaposlenicima, usprkos svemu, posao bude na prvom mjestu. Naime, ako se šef nametne i dobije vaše obitelji, tada je znatno manja šanse da će se zaposlenik pobuniti protiv kakve neetičke poslovne prakse ili loših odluka koje tvrtka donosi. Upravo je ovu poruku Billy McFarland, suosnivač zloglasnog Fyre festivala, uputio svojim zaposlenicima kada ih je pokušao zadržati na poslu nakon što su njegove loše poslovne prakse razotkrivene, navodi Netflixov dokumentarcu koji obrađuje temu njegovog poslovnog pada. Na to je jedan njegov zaposlenik rekao: 'Mi nismo obitelj! Potpuno ste uništili povjerenje koje smo imali u proizvod, tvrtku, brend i u vas.' Naime, u dobroj obitelji vaše članstvo i prava nisu uvjetovani, ali u poslu mogu biti.

Morate biti dostupni u bilo kojem trenutku

Napredak tehnologije omogućio je rad s bilo kojeg mjesta, ali nedostatak toga je što neki šefovi misle da zbog toga možete stalno raditi. Na primjer, studija Akademije za menadžment iz 2017. pokazala je da su radnici u prosjeku provodili osam dodatnih sati tjedno baveći se poslovnim e-mailovima nakon radnog vremena.

Zaposlenici imaju pravo slobodno vrijeme provoditi apsolutno neovisno o svom poslodavcu, a Francuska je to pravo čak i ozakonila. Prema zakonu 'pravo na isključenje' tvrtke s više od 50 zaposlenika moraju osigurati sate u kojima zaposlenici mogu zanemariti poslovne e-poruke. Također, dežurstvo od 24 sata nije dobro za zdravlje. Tako je jedno istraživanje provedeno na 315 zaposlenika pokazalo kako su oni koji su morali koristiti tehnologiju za rad kod kuće po noći imali lošiju količinu, kvalitetu i konzistenciju sna.

Osim toga, dulji radni sati čak ni ne donose benefite tvrtkama. Naime, zaposlenici koji rade više od 50 sati tjedno kako bi zadovoljili zahtjeve svog šefa, prekovremenim radom vjerojatno neće osigurati bolje radne rezultate. U svom petogodišnjem istraživanju s 5000 menadžera i zaposlenika, profesor menadžmenta Morten Hansen otkrio je da performanse počinju rasti na 50 sati i naglo padaju nakon 65 sati tjedno.

Sve je u redu

Jedan od najgorih šefova je šef kojeg nema. Takvi nadređeni mogu biti fizički prisutni, ali psihološki su odsutni od svojih dužnosti vođe. Nude nejasne pohvale, ali izostaju opipljive povratne informacija od kojih se može nešto naučiti. Takvi šefovi kažu da se tvrtka dobro snalazi čak i u situacijama kada dolazi do većih rezova, otpuštanja, poslovnih zaokreta i proračuna u minusu. Znanstvenici koji stoje iza jedne studije iz 2010. navode da laissez-faire vođa 'može izbjeći donošenje odluka, pokazati malo brige za postizanje ciljeva i rijetko se uključiti u komunikaciju sa svojim podređenima, čak i kad je to potrebno'. U njihovoj analizi to je bio najčešći tip iskustva nekompetentnog vodstva.

Ovakav način vodstva postaje manipulativan kada trebate povratne informacije i upute o svojoj budućnosti u tvrtki. Umjesto toga, dobivate nezadovoljavajući odgovor 'sve je u redu' kako biste mogli nastaviti raditi iako imate pitanja koja morate riješiti.

To nije moj problem

'To nije moj problem' je demoralizirajuća fraza jer vam jasno daje do znanja da vašem nadređenom uopće nije stalo pomoći vam,' kaže Randy Conley, potpredsjednik službi za klijente i voditelj prakse povjerenja u tvrtci Ken Blanchard. Ovakvo ponašanje ušutkuje zaposlenike i obeshrabruje ih da skreću pozornost šefu na dodatne probleme ili poteškoće što pak rezultira smanjenjem učinka i učinkovitosti jer problemiostaju kronično neriješeni.

Ovako smo to uvijek radili

Ova fraza doći će od šefa koji samo provodi pravila, a nema moć ili želju da ih oblikuje. Kad vaš šef to kaže, zapravo signalizira da će bezumno slijediti status quo. Misliti da je stari način rada nužno pravi način zamka je u koju upadnu čak i dobronamjerni vođe prilikom preuzimanja novih uloga. U knjizi 'The First 90 Days' Michaela Watkinsa, čiji je cilj pomoći čelnicima u promjenama karijere, Watkins je rekao da ti šefovi 'ne vide da uspjeh u novoj ulozi zahtijeva da prestanete raditi neke stvari i prihvatite nove kompetencije'.

Kada vam šef kaže da se posao obično obavlja prema starim, ustaljenim praksama, zapravo vam želi reći da nije otvoren za nove ideje. Conley je rekao da čelnici 'često pribjegavaju ovom odgovoru kao način da suptilno manipuliraju zaposlenicima kako bi 'slijedili tok i ne stvarali valove'.

Ne slažete li se?

'Ne slažete se?' izraz je koji lideri mogu i vrlo često dodaju na kraju primjedbe kako bi naizgled pozvali na raspravu, a zapravo osiguravaju da se rasprava ne dogodi. Zahvaljujući svom položaju i tituli, vođe imaju veću moć u odnosu šef/zaposlenik', rekao je Conley. 'Reći 'Ne slažete li se?' automatski dovodi zaposlenika u neugodan položaj da izabere da se složi sa šefom, čak i ako se ne slaže, ili da se suoči s šefom u neslaganju.

Moguće je pak da šef zatraži povratnu informaciju bez signaliziranja osobnih saveza. Conley predlaže da je nemanipulativni način te korištenje jednostavne rečenice: 'Što misliš?' 'To će zaposleniku omogućiti da podijeli svoje iskrene misli i osjećaje u sigurnom i otvorenom okruženju', rekao je Conley.

Dugoročni utjecaj manipulativnog šefa

Šefovi skloni manipulacijama mogu vas natjerati da usvojite njihov način razmišljanja i ostanete na lošem poslu mnogo dulje nego što biste trebali. Kako biste izbjegli i obranili se od utjecaja lošeg šefa, možete se obratiti ljudskim resursima, kompenzirati šefovo loše ponašanje s memoriranjem i čestim prisjećanjem vlastitih vrijednosti ili možete učiniti ono što je polovica od 7.272 Amerikanaca učinila u Gallupovoj studiji kako bi pobjegli od svog menadžera: dati otkaz.

Foto : Pexels
Izvor : Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij