hren

NI NE ZNATE DOKLE TO IDE
Treba imati na umu da nije moguće umanjiti broj oglasa koje vidite na Facebooku, niti naložiti Facebooku da briše podatke koje je prikupio o vama

Vjerojatno vas neće iznenaditi podatak da Facebook prati vašu aktivnost na svojim platformama - upravo iz tog razloga može vas podsjećati na rođendanske fotografije od prije nekoliko godina. Ipak, možda i dalje niste svjesni do kojih razmjera može ići Facebookov sustav praćenja, piše Wired.

Nisu se pokazali kao dobri 'čuvari' podataka

Facebookov nadzor proteže se i na drugim internetskim stranicama i uslugama, u raznim aplikacijama koje koristite na mobitelu i do mjesta koja fizički posjećujete u stvarnom svijetu - pogotovo ako se odlučite prijaviti na Facebook dok u određenom mjestu boravite.

Zanimljivo je da ova društvena mreža pronalazi načine kako da prati ljude koji nisu niti prijavljeni na njihove platforme. Srećom, postoje opcije kako ograničiti količinu podataka koje Facebook može zabilježiti. 

Iako iz Facebooka tvrde da je njihov cilj kada je riječ o praćenju podataka prikazivanje relevantnih oglasa i zaštita, tvrtka se baš ni ne može pohvaliti da je imala dobre rezultate kada je u pitanju briga o podacima korisnika. Bez obzira na koji je način Facebook koristio vaše podatke, kompanija je zasigurno bila neoprezna kada je riječ o dijeljenju informacija s trećim stranama.

Da stvar bude složenija, Facebook posjeduje i WhatsApp i Instagram. Najbolji način da ograničite Facebookovo praćenje je zauvijek napustiti sve tri aplikacije. Ako vam je to previše, postoji još nekoliko prijedloga.

Ako pristupate Facebooku s mreže...

Ako želite koristiti Facebook, morate dati dopuštenje da prati vašu aktivnosti na stranici: gdje se prijavljujete, grupe kojima se pridružite i s kim komunicirate. Ovi se podaci prvenstveno koriste za oglašavanje koje je za vas relevatno, što zauzvrat donosi više novca Facebooku. 

Iako se ne može u potpunosti spriječiti da prikupljanje tih podatke, moguće je smanjiti njihov utjecaj na oglase u postavkama oglasa na vašem Facebook računu, ako pristupate Facebook s mreže. Otvorite opciju "Vaši interesi" da biste pogledali što Facebook misli da vas zanima. 

Na opciji "Vaše informacije" možete vidjeti neke od informacija uz pomoć kojih Facebook ciljano postavlja oglase kao što su, status vaše veze, vaš posao, gdje ste išli na fakultet i još mnogo toga. Ako ne želite da neke ili sve navedene informacije koriste oglašivači, to vrlo jednostavno možete učiniti gumbom za isključivanje u spomenutim postavkama.

Za veće promjene, koristite i "Postavke oglasa". Ovdje možete kontrolirati može li Facebook koristiti podatke svojih marketinških partnera kako bi vam preporučivao relevantne oglase. 

Reklame neće nestati 

Treba imati na umu da ove postavke ne smanjuju broj oglasa koje vidite na Facebooku, niti brišu podatke koje je Facebook prikupio o vama. Oni samo zaustavljaju ciljano oglašavanje koje je omogućeno pomoću tih podataka.

Doseg Facebooka također nadilazi samu društvenu mrežu koja sklapa partnerstva s cijelim nizom marketinških tvrtki i oglasnih mreža tako da se aktivnosti na drugim web mjestima mogu kombinirati s vašim Facebook profilom. Facebook je najavio alat pod nazivom "Aktivnost izvan Facebooka", ali on još uvijek nije dostupan za širu primjenu. 

Još jedan od korisnih alata je i stranica YourAdChoices koju vodi Savez za digitalno oglašavanje gdje možete označiti da ne želite ciljano oglašavanje na Facebooku nalazi na popisu unosa - označite potvrdni okvir da biste to učinili. Imajte na umu da ćete to morati učiniti zasebno za svaki preglednik koji koristite.

Kada je riječ o mobilnoj aplikaciji Facebooka, najbolje rješenje jest da regulirate ono što Facebook zna o vama jest da aplikaciju ne instalirate. 

Ako pristupate Facebooku putem aplikacije...

To Facebooku daje dopuštenje da zabilježi Wi-Fi mreže s kojima se povezujete, vrstu telefona koji imate, ostale aplikacije koje ste instalirali, kao i sve što radite na samom Facebooku.

Da biste kontrolirali prikupljanje podataka putem aplikacije,  potrebno je otići na stranicu s "Dopuštenjima za Facebook u odjeljku Aplikacije, obavijesti i Facebook u postavkama Androida i u odjeljku Facebook u postavkama iOS-a da biste blokirali pristup Facebooku lokaciji vašeg telefona, kontaktima, mikrofonu i kameri te raznim drugim opcijama. 

Ipak, čak i kad je praćenje lokacije isključeno, Facebook i dalje bilježi približnu lokaciju s kojeg pristupate mreži putem svoje IP adrese. Treba znati i da druge aplikacije šalju podatke Facebooku, najčešće automatizmom. 

Postoje i generalni korisni savjeti kako se pritajiti i zaštiti dio informacija od oglašivača. Ne prijavljujte lokacije, nemojte označavati fotografije i ne ispunjavajte razne kvizove na mreži. Smanjite podatke na svom profilu na minimumu i dvaput razmislite o tome što dijelite. Na telefonu izbjegavajte korištenje aplikacije.

Izvor : Rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij