hren

Radi se o EMOTET-u, sofveru koji radi na temelju mreže hakiranih računala koja je omogućila slanje zlonamjernih elektroničkih poruka velikih razmjera

Vlasti nekoliko zemalja među kojima Nizozemska, Njemačka, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamjernim softverom na svijetu, objavila je u srijedu europska policijska agencija Europol i europski ured za pravosudnu suradnju Eurojust.

Prema te dvije organizacije, radi se o EMOTET-u, sofveru koji radi na temelju "botneta", mreže hakiranih računala koja je omogućila slanje zlonamjernih elektroničkih poruka velikih razmjera.

- Snage reda i pravosudne vlasti cijelog svijeta prekinule su ovog tjedna djelovanje jedne od najvažnijih mreža posljednjeg stoljeća. Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinirane međunarodne akcije što je omogućilo njezino uništenje iznutra, izjavili su Europol i Eurojust u zajedničkom priopćenju.

- EMOTET je bio više od zlonamjernog softvera. Bio je tako opasan jer su ga kibernetički kriminalci mogli angažirati da instaliraju druge vrste zlonamjernih softvera poput Trojanskog konja i ransomwarea na računalo žrtve. Potpuno automatiziranim postupkom zlonamjerni softver EMOTETE bio bi prebačen na računala žrtava pomoću zaraženih privitaka,  navele su dvije agencije sa sjedištem u Den Haagu.

Europol i Eurojust drže da je EMOTET jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svijetu, a koristili su ga i drugi operateri zlonamjernih softvera poput Trickota i Ryoka.

U prošlosti su se kampanje elektroničkih poruka EMOTET-a stizale u obliku računa, otpremnica i informacija o covidu-19. Sve elektroničke poruke su sadržavale zlonamjerne word dokumente u privitku ili su preuzimane klikom na link. 

Foto: Ilustracija / Pixabay
Izvor : Hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij