hren

Jedan od najčešće korištenih analgetika i antipiretika u svijetu mogao bi imati puno veću svrhu od pukog liječenja glavobolje, piše Science alert. Acetaminofen, poznatiji kao paracetamol, također povećava sklonost preuzimanju rizika, pokazali su rezultati studije iz rujna ove godine u kojoj su se analizirale promjene u ljudskom ponašanju pod utjecajem tog lijeka.

'Čini se da je acetaminofen odgovoran za činjenicu da ljudi pod njegovim utjecajem ne osjećaju negativne emocije kada razmatraju preuzimanje rizika u određenim aktivnostima - ne osjećaju strah. S obzirom na to da više od 25 posto populacije u SAD-u konzumira acetaminofen svaki tjedan, smanjena percepcija o riziku mogla bi utjecati na društvo'', rekao je neuroznanstvenik Baldwin Way sa sveučilišta The Ohio State.

Značajna povezanost između uzimanja paracetamola i preuzimanja rizika

Nedavno istraživanje također je pokazalo da paracetamol ne smanjuje samo bol, nego se dovodi u vezu s određenim psihološkim procesima, primjerice, manjkom empatije, pa čak i otupljivanjem kognitivnih funkcija.

Slično tome, i ovo istraživanje je pokazalo da konzumacija paracetamola i mogućnost opažanja i procjene rizika pojedinca može biti narušena. Iako su učinci neznatni, ne znači da nisu vrijedni zapažanja.

U seriji eksperimenata koji su uključivali više od 500 studenata, Way i njegov tim mjerili su kako 1000 mg acetaminofena nasumično dana sudionicima utječe na njihovo ponašanje glede preuzimanja rizika te uspoređivali rezultate s kontrolnom skupinom koja je primila placebo.

U svakom od eksperimenata, sudionik je morao napuhati balon na računalu, a sa svakim napuhavanjem zaraditi što više zamišljenog novca, pritom pazeći da balon ne pukne, inače će izgubiti novac. Rezultati su pokazali da su oni studenti koji su konzumirali acetaminofen, odnosno paracetamol skloniji preuzimanju rizika.

''Ako imate averziju prema riziku, napuhat ćete svoj balon još nekoliko puta i onda odustati kako ne biste izgubili novac, ali vjerujemo da su oni koji su uzeli paracetamol imali manje tjeskobe i negativnih emocija kako se balon povećavao'', smatra Way.

Istraživački tim također smatra da bi se analiza bioloških mehanizama odgovornih za učinak paracetamola na prosudbu pojedinca u takvim situacijama trebala nastaviti i u budućnosti.

Foto:ilustracija

Izvor: rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij