Isprika može pomoći kako bi se stvari izgladile među djecom, ali prisiljavati djecu da se ispričavaju je pogrešno, ističe dječja psihologinja Laura Markham.

Nekoliko je razloga zašto ne bi djecu prisiljavati da se ispričaju, ali roditelji mogu učiniti neke druge stvari umjesto toga.

Takva isprika zapravo nema nikakvog učinka.

"Desetljeća istraživanja ljubavnih odnosa pokazala su da kada se jedna osoba osjeća prisiljenom ispričati prije nego što je za to spremna, to zapravo ne popravlja vezu. Vjerujemo da isto vrijedi i za djecu u odnosima s bližnjima i prijateljima", navodi Markham i dodaje kako takva prisiljena isprika zapravo izaziva sram kod djece.

"Kada su posramljena, djeca se osjećaju loše što znači da ne mogu činiti stvari na bolji način", ističe Markham i dodaje da stoga pojedina djeca ponavljaju stvari za koje su se morali ispričati.

Markham dodaje da ponekad roditelji prisile djecu da se ispričaju kako bi se sami roditelji osjećali manje posramljenima.

"Ako pitate djecu što misle o ovome, reći će vam da se mrze ispričavati kada su ljuti i da su zbog toga još više ljuti", navodi Markham.

Što roditelji mogu napraviti umjesto toga?

Umjesto da prisiljavaju djecu na isprike, roditelji bi trebali pomoći djecu da nauče bolje komunicirati.

"Želite osnažiti svoje dijete i pomoći mu da samo sebe vidi kao velikodušnu osobu koja može ispraviti stvari kada pogriješi", navodi Markham.

Roditelji starijoj djeci trebaju dopustiti da sami pokušaju shvatiti kako mogu popraviti neki odnos. Markham navodi kako djeci treba dati neke prijedloge i ideje, ali im treba dopustiti da sami odluče i naprave ono što misle da će ispraviti stvar.

"Djeca uče od nas. Kada se odnos između vas i djeteta naruši, ispričajte se i nađite način da se ponovno povežete", ističe Markham.

Ukratko rečeno, isprika je važan alat u svakom odnosu, ali ako prisiljavamo dijete da se ispričava kada to i ne misli, isprika gubi smisao i snagu. Umjesto toga, pustite djecu da uče na vlastitim greškama, piše Your Tango.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij