hren

Na današnji dan prije 56 godina rodio se Dino Dvornik. Bio je hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj i tekstopisac. Drugi je sin poznatog glumca Borisa Dvornika, koji je preminuo u ožujku 2008. godine.

U kolovozu 1989. godine oženio se s Danijelom Kuljiš i s njom dobio kćer Ellu. Godine 1981., kada je napunio 17 godina, sa svojim bratom Deanom. stvorio je pop sastav nazvan "Kineski Zid" s kojom je promovirao funk glazbu. Ime sastavu su dali po zgradi u kojoj su živjeli. Nakon objavljivanja prvog albuma i razlike u razmišljanju između Dine i brata Deana, dolazi do njihovog razilaženja, nakon čega Dean odlazi u Ameriku, a Dino se okreće prema svojoj solo karijeri.

U solo karijeri iskazao se kao prava legenda Hrvatske funky glazbe. Godine 1990. izdaje svoj drugi studijski album 'Kreativni nered', koji je radio pod velikim pritiskom, jer je trebao opravdati prvi album na kojemu su sve skladbe bili hitovi.
Godine 1993. izdavačka kuća Croatia Records, objavljuje njegov sljedeći album 'Priroda i društvo'. Materijal je rađen pod utjecajem techno glazbe, koja se tek pojavljivala u Hrvatskoj.
Godine 1995. objavljuje i uživo album koji se zove 'Live In Muenchen', a snimljen je na koncertu u Münchenu. Sastav koji ga je pratio bili su članovi funk sastava Songkillers.
Godine 1997. izlazi njegov novi album 'Enfant terrible', koji govori o njegovom životu. Kao gosti na albumu sudjeluju Davor Gobac, Marijan Ban, Stjepan "Đimi" Stanić, Songkillersi i drugi. Skladba "Điha, điha", postaje veliki hit i obilježava ovaj materijal.
Nakon kompilacijskog albuma iz 1998. godine, 1999., dolazi 'Big Mamma' (album), koji nije bio dobro prihvaćen kod glazbenih kritičara i ne bilježi neku bolju prodaju.
Godine 2002. izlazi njegov novi album 'Svicky', sniman je u Zagrebu u studiju Davorina Iliča koji je i ranije surađivao sa Dinom Dvornikom i nastao je za osam mjeseci.

Godine 2008. Dino Dvornik planirao je objavljivanje svoga novog studijskog albuma pod imenom 'Pandorina kutija', za izdavačku kuću Dancing Bear. Planirano je da album izađe u listopadu ili studenome i Dino je od njega mnogo očekivao, međutim iznenadna smrt, spriječila je da doživi njegovo objavljivanje. Preminuo je 07. rujna 2008. godine u svom stanu, samo osamnaest dana nakon što je proslavio 44. rođendan.
Prvog listopada 2008. objavljeno je da je toksikološki nalaz pokazao da je Dino umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij