hren

U BORBI PROTIV PAKLENIH VRUĆINA
Ako nemate klima uređaj ili ga jednostavno ne volite koristiti, ovo su načini kako se možete rashladiti.

Obožavamo ljeto, no čim temperature pređu određeni stupanj sve postaje nesnosno teško. Paklene vrućine su glavna ljetna noćna mora. Ako niste pobornik klima uređaja ili jednostavno klimu nemate u svom domu, život ljeti postaje nemoguć. No, postoje i načini kako se možete uspješno rashladiti i na prirodan način. 

Nabavite ventilator

Mnogi će na spominjanje ventilatora samo se ironično nasmijati, no nemojte podcjenjivati moć ventilatora. Odlična opcija je ako ga možete postaviti na strop jer ćete tako izvući maksimalno iz njega. Ako nemate tu mogućnost, pazite da vam nikad ne puše direktno u lice ili ramena. 

Napravite svoju DIY klimu

Ako vam ventilator nije dovoljan možete napraviti DIY klimu. Zvuči možda smiješno, no ovaj način je itekako efektan. Smočite jedan ručnik hladnom vodom i dobro ga ocijenite.

Naslonite ga na naslov stolice ili objesite na sušilo za odjeću te ventilator usmjerite direktno u ručnik. Kako ne biste trebali konstantno močiti ručnik odaberite jedan veliki čiji kraj će se namakati u zdjelu u kojoj ćete nadolijevati hladnu vodu.

Pripazite na zrak

Vjerojatno se sjećate što vam je baka uvijek govorila: “Ljeti zatvaraj prozore!”. Tako ćete tijekom dana održati hladniju temperaturu. Rano ujutro širom otvorite sve prozore kako biste pročistili zrak i provjetrili sve prostorije, a nakon toga ih sve do večernjih sati držite zatvorenima.

Naime, ako vam je otvoren pozor tijekom dana, u prostoriju ulazi topliji zrak koji podiže temperaturu. 

Tijekom dana zatvorite grilje i navucite zastore

Kod izuzetno visokih temperatura potrebno je održavati hladniju temperaturu u zatvorenim prostorijama. To znači da uz zatvaranje prozora moramo što više smanjiti prodor sunčeve svjetlosti koja zagrijava prostorije.

Stoga zatvorite grilje i navucite zastore preko prozora. Ako imate balkon, bilo bi dobra da imate suncobran. Što više zaštite od sunca imate, to će vaše prostorije ostati hladnije. 

Gasite uređaje koje ne koristite

Svi elektronični uređaji proizvode toplinu dok rade pa čak i kada su na stand-by modu. Stoga sve uređaje koje ne koristite gasite. 

Kupite biljke

Vjerojatno jedan od najljepših trikova za hlađenje prostorija jest uzgajanje sobnih biljaka. Biljke nisu samo ukras one pročišćavaju zrak i djeluju poput prirodnog klima uređaja. Samo se sjetite koliko je divno na plaži boraviti u hladu. 

Kako rashladiti spavaću sobu?

Kako biste navečer lakše utonuli u san, prije odlaska u krevet se otuširajte. No, pripazite da se ne tuširajte s hladnom vodom jer ćete stvoriti kontraefekt. Najidealnija temperatura iznosi 37 stupnjeva.

Obavezno nosite samo odjeću od prirodnih materijala. Ako vam je u spavaćoj sobi toliko nesnosno da ne možete zaspati, možete prije spavanja posteljinu staviti u hladnjak

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij