hren

Doktor Zheng Cui s medicinskog Sveučilišta Wake Forest pokazao je u svom laboratoriju kako imunitetne stanice nekih ljudi mogu biti i do 50 puta učinkovitije u borbi protiv raka. Već ranije je dokazao da se imunitetnim stanicama miševa mogu izliječiti drugi miševi koji su bolovali od tumora.

Rad doktora Cuija i njegova tima predstavlja mogućnost za korištenje imunitetnih stanica, naziva granulociti, koje ubijaju rak i daju pacijentima nove mogućnosti borbe protiv te opake bolesti i šansu za trajno izlječenje. Američka Uprava za hranu i lijekove dala je doktoru Cuiju dopuštenje da 'super jake granulocite' ubrizga u tijela 22 pacijenata.

'Nadamo se da bi ovo mogao postati lijek. Naša prijašnja klinička istraživanja bila su vrlo uspješna', rekao je doktor Cui dodajući da će, ako ovakav način liječenja bude upola učinkovit kao kod miševa, polovica pacijenata dobiti novu šansu za život. Oni koji ne budu izliječeni, dobit će šansu za još nekoliko godina kvalitetnog života.

'Tehnologija koja nam je potrebna već postoji pa ćemo, ako se ova terapija pokaže učinkovita na ljudima, moći početi s liječenjima kroz dvije godine', rekao je Cui.
S njim se slaže i profesor doktor Gribben iz britanskog centra za eksperimentalno istraživanje raka u bolnici St Bartholomew u Londonu.

'Koncept korištenja imunoloških stanica koje bi ubijale stanice raka kod oboljelih, nama znanstvenicima vrlo je uzbudljiv', rekao je Gribben.

Doktor Cui, koji je otkriće predstavio prošlog tjedna, uzeo je granulocite iz čak 100 ljudi, od kojih su neki bolovali od raka. One imunitetne stanice koje su bile jače ubile su čak 97 posto stanica raka u 24 sata, dok su one slabije ubile samo dva posto zloćudnih stanica. Cui je također otkrio kako sposobnost jakih imunitetnih stanica ovisi i o dobi davatelja ali i oboljelih, a koliko će učinkovite biti, ovisi i o razini stresa kod pojedinih pacijenata.

Izvor: T-portal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij