hren

U netaknutoj prirodi u blizini Poreča upravo nastaje jedno čarobno mjesto. U pitanju je prvi hrvatski park za ptice – Papago

Dugogodišnji san Porečanina Bernarda Kranjeca ovih će dana postati stvarnost. U šumi pokraj Červar-Porata, nedaleko od Poreča, vlastitim rukama uredio je i opremio park za ptice – Papago. Prvi je to park egzotičnih i autohtonih ptica u Hrvatskoj, a koji će ujedno biti i eco-friendly, odnosno napravljen od prirodnih materijala i potpuno uklopljen u okoliš.

Kako se Kranjec već preko 18 godinama bavim pticama, ovo je za njega bio logičan razvoj događaja. Naime, prije nekoliko godina je od države u najam dobio tri hektara šume u kojoj je u međuvremenu postavljeno 20 volijera za 200 autohtonih i egzotičnih ptica. Prilikom stvaranja, ističe, poštujući Zakon o zaštiti šuma, uredili su prostor maksimalno prirodno pa su tako izradili šetnice bez tlakovca i betona te koristili pritom sječku, otpadno granje iz parka koje su samljeli i posipali po šetnici. Sve natpise i oznake u Papago parku radili su tehnikom pirografija i nisu koristili naljepnice ni plastiku.

Ono što je bitno jest da će ptice u Papago Parku imati uvjete kao da su slobodne u prirodi. Nastambe su tako napravljene da ptice imaju prostora za let, prostora za sakrivanje i da u vrijeme parenja imaju sigurno mjesto na kojem mogu napraviti gnijezdo.

Jedan od bitnih faktora u Papago parku jest poštivanje života ptica u zajednicama, a osim toga, mislilo se i na one koje žive u jatu, pa su i njima osigurali da sa svojim potrebama i običajima mogu normalno obitavati u otvorenom prostoru Papago parka.


Andrew Pons/Unsplash

“U jednu od nastambi smjestili smo jato od tridesetak tigrica, postavili kućice za gniježđenje, a nastambu smo izgradili tako da ima dovoljno sunca i potreban hlad. Sastavni dio nastambe je drvo graba koje je u većem djelu godine obraslo lišćem pa im ono simulira mjesto za skrivanje od predatora” ističe Kranjec, a piše na Porec.hr stranici.

Papago park bit će smješten na površini od 30.000 četvornih metara. Okružen je šumskim zelenilom te će u početku biti dom oko 30 vrsta ptica, odnosno oko 200 jedinki. Svojim posjetiteljima će osim uživanja u društvu ptica nuditi i mnogobrojne edukativne i zabavne sadržaje, a pticama potreban mir i prostor čim bliži njihovim prirodnim staništima. Kako nam je u telefonskom razgovoru rekao gospodin Kranjec, datum otvorenja Papago parka se bliži, iako je on spreman, nije mogao precizirati jer iščekuje još jedan papir. Više informacija i detalje oko otvorenja svakako pratite na službenoj stranici prvog hrvatskog parka za ptice.

Izvor : Super1.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij