hren
 

PERISKA
Iako je velika školjka, teško ju je zamijetiti jer je gotovo do vrha ukopana u pijesak u kojem živi. Zbog prekomjernog izlova u prošlosti u mnogim turističkim mjestima populacija periske potpuno je uništena

Najveća i najatraktivnija školjka Jadranskog mora je plemenita periska. Rasprostranjena je po cijeloj obali, na pjeskovitim i muljevitom dnu plitkih priobalnih područja.

Živi na dubinama od dva do 30 metara, a može biti visoka čak i cijeli metar! Izgleda kao šiljasti trokut i svijetlo je smeđe boje. Gotovo uvijek je prekrivena algama, školjkama i spužvama. U njoj često živi rak “čuvarkuća”.

Tanka je i krhka te izgleda kao da je sagrađena od obojenog stakla. Zbog prekomjernog izlova u prošlosti u mnogim turističkim mjestima populacija periske potpuno je uništena. Danas je na snazi Zakon o zaštiti prirode koji je svrstava u zaštićenu vrstu, a to znači da je se ne smije vaditi iz mora. Osim lijepe ljušture, ova školjka stvara u sebi i atraktivan biser.

Nerijetko se u periski može naći i puno malih bisera. Iako je velika školjka, teško ju je zamijetiti jer je gotovo do vrha ukopana u pijesak u kojem živi. Stoji uspravno i svilenkastim je nitima pričvršćena za dno.

Izvor: 24sata.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij